EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна затъва в рецесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна затъва в рецесия

mail14:15 | 14.05.2014прегледи 1218 коментарикоментари 0


Украйна ще затъне в дълбока рецесия през 2014 година, докато руската икономика ще бъде в стагнация заради украинската криза, която може да се превърне в заплаха за световната икономика, ако се задълбочи, предупреждава Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в последните си прогнози, цитирани от Франс прес. Банката, която се събра днес във Варшава на годишна среща на Съвета на управителите, очаква украинската икономика да се свие със 7 на сто тази година, а растежът на Русия да остане нулев. При откриването на срещата президентът на ЕБВР Сума Чакрабарти, цитиран от ИТАР-ТАСС, също се спря на руско-украинското напрежение, което според него може да попречи за изпълнението на проектите на банката.

Украйна е готова да погаси газовия си дълг до 10 дни, ако Русия върне цената от $268,5 за 1000 кубични метра, заяви украинският министър на икономиката и въгледобивната промишленост Юрий Продан след среща в Брюксел с европейския комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер. Двамата разговаряха по време на днешното съвместно заседание на Европейската комисия с украински представители, предаде ИТАР-ТАСС.
Преди това и украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че първо трябва да бъде сключено споразумение с Русия за доставка на газ по справедлива пазарна цена, а след това Киев да плати газовия си дълг. Той предупреди, че до 20 дни Украйна ще внесе иск в арбитражния съд в Стокхолм за газовия дълг, ако Русия не реши въпроса на пазарни условия. Газпром е уведомен за намеренията на Киев да внесе въпроса в съда. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу изтъкна то своя страна, че до края на май трябва да се намери решение на газовите проблеми, за да се осигури безпроблемен транзит на газа "за Украйна и през Украйна". Той потвърди, че вчера е имало тристранна експертна среща в Брюксел на Русия, Украйна и ЕС за газа, но не уточни за кога са насрочени следващите преговори на министерско равнище. Европейският съюз скоро ще отпусне на Украйна първия транш от пакета макроикономическа помощ на стойност 1,61 млрд. евро, се казва в декларация след днешното съвместно заседание в Брюксел на Европейската комисия и представители на украинските власти, цитирана от ИТАР-ТАСС. Отпускането на средствата зависи от ратификацията във Върховната рада на меморандума за предоставянето на европейската помощ за Украйна, подписан днес в Брюксел. В декларацията е посочено също така, че скоро ще бъде отпуснат първия транш от 250 милиона евро в рамките на днешното споразумение за подкрепа на държавните институции в Киев на стойност 355 млн. евро.
На 5 юни ще бъде подписано споразумение между ЕС и Украйна за общо въздушно пространство се казва в текста. Това споразумение ще бъде от огромна полза за разширяване възможностите на авиокомпаниите, бизнеса и пътниците, както и за подобряване на условията за търговията и понижаване на цените за потребителите, гласи документът.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047