EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна е водещ доставчик на оръжие за Африка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна е водещ доставчик на оръжие за Африка

mail11:19 | 22.03.2010прегледи 685 коментарикоментари 0


Страните от Източна Европа се явяват основен доставчик на оръжие за размирните точки в Африка, като лидер в тази дейност е Украйна, която разполага с огромни количества излишно оръжие. Това заяви директорът на Отдела по наркотици и престъпления към ООН Антонио Мария Коста по време на заседание на Съвета по безопасност към ООН, посветен на незаконната търговия с оръжие в света и безопасността в Централна Африка.
„Най- големите запаси на малки оръжия се намират в Източна Европа и страните от бившия Съветски съюз. От тези запаси през 90- те години е изпращано оръжие към всички конфликтни зони в Африка - от Ангола до Зимбабве,” съобщава новинарският център на ООН, позовавайки се на думите на Коста.
По думите на Коста на всеки украински войник са се падали по 54 единици огнестрелно оръжие, като допустимата норма е фиксирана на две единици. От неефективната система на управление и при отсъствието на икономическа безопасност в Украйна са се възползвали именно търговците на оръжие, отбелязва още електронното издание.
Антонио Мария Коста е съобщил още, че доходите от нелегална търговия с огнестрелно оръжие възлиза на не по- малко от $200-300 млн. годишно. Тази сума възлиза на приблизително 20 % от обема на световната търговия на леко стрелково оръжие. Най- привлекателният район за контрабандистите остава Африка.
Търговията с незаконно оръжие в този регион е огромна. Клиенти са организирани престъпни групи, бунтовници и правителства, при които е въведено оръжейно ембарго.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1145