EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Украйна губи ценови отстъпки за руския газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна губи ценови отстъпки за руския газ

mail09:26 | 17.11.2009прегледи 703 коментарикоментари 0


От 1 януари 2010 година Украйна е длъжна да плаща за руския природен газ без отстъпки, както предвиждат действащите договори, съобщи президентът на Руското газово дружество Валерий Язев, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Украйна ще плаща за руския газ по европейски цени, а не с отстъпка от 20 процента, както беше през 2009 година.
Язев не изключи възможността за промени в газовия договор с Украйна. "Ревизията на всеки един договор е възможна при наличието на добра воля от двете страни", допълни той. Върху необходимостта от ревизия на договора акцентира и украинският президент Виктор Юшченко. На своите неотдавнашни преговори руският газов монополист Газпром и украинската държавна газова компания Нафтогаз Украйна не повдигнаха въпроса за ревизия на действащите договори, припомня ИТАР-ТАСС.
Що се отнася до възможно изостряне на газовите отношения, то според Язев това може да бъде избегнато. "Газовата криза е  възможна и тя изцяло зависи от украинската страна", посочи той.
Самата Русия е "взела всички системни, фундаментални, технически решения за гарантиране на транзита на природен газ по всички направления - и по балканското, и по западното, и по северозападното".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg