EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украйна без интерес към Енергийната общност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украйна без интерес към Енергийната общност

mail17:45 | 25.02.2013прегледи 416 коментарикоментари 0


Украйна не вижда ефект от присъединяването си към Европейската енергийна общност, заяви в телевизионно предаване с въпроси и отговори президентът Виктор Янукович, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Засега не виждаме такъв ефект от присъединяването ни към тази общност, на който се надявахме. Просто няма никакъв ефект. Текат разговори, а след разговорите няма никакви действия", отбеляза той.
По думите на Янукович, Украйна няма да продава газопреносната си система и тя ще си остане държавна. Възможно е да бъде дадена под наем, за да може със средствата от наема тя да се поддържа в нормално състояние и да има гаранции за преноса на газ, допълни президентът. Той отново изтъкна, че държавата понася всяка година загуби от около 500 милиона долара заради високата цена на вносния газ. В момента Киев плаща по 520-530 долара за 1000 куб. метра, което е пагубно за украинската икономика, продължи президентът.

Янукович припомни, че страната продължава да намалява потреблението на газ и модернизира икономиката с цел използване на алтернативни енергоносители. Украйна е отказала да плати на руската компания Газпром 7 милиарда долара глоба за недовзетия газ, подчерта президентът. През 2012 година Нафтогаз е купила от Газпром 24,4 милиарда куб. метра газ, което е с 39 п процента по-малко от 2011 година. Според споразумението, подписано от правителството на Юлия Тимошенко, през 2009 година, минималният обем газ, който Нафтогаз е длъжна да внася всяка година, е 33,3 милиарда куб. метра. Нафтогаз твърди, че за намаляването на обема Газпром е бил уведомен предварително.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg