EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Украинци вече на работа в Ст. Загора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украинци вече на работа в Ст. Загора

mail17:15 | 07.07.2022прегледи 482 коментарикоментари 0


Седем украински граждани с временна закрила в Република България са наетите на трудов договор през месец юни в Стара Загора. Това съобщи в интервю за БТА временно изпълняващата длъжността директор на "Бюро по труда" в Стара Загора Маргарита Нейкова. Тя уточни, че всички, постъпили на работа, са жени в трудоспособна възраст. Четири от тях са наети в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, а останали три са назначени в производството.

Нейкова допълни, че мобилни екипи на дирекциите "Бюро по труда" в Стара Загора и в Чирпан са провели 16 изнесени приемни за нуждаещи се от работа украински бежанци. В срещите са взели участие и представители на фирми, които искат да назначат нови работници.

"На проведените срещи гражданите са запознати с дейността на Агенцията по заетостта като обществен посредник на пазара на труда. Предоставени са им информационни материали на украински език, за да се запознаят със значението на статута за временна закрила и достъпа до пазара на труда", разказа Нейкова.

От думите ѝ стана ясно, че до момента осем работодатели са обявили 48 свободни работни места по започналия от началото на месец юни проект "Солидарност".

Работодателите, желаещи да се включат в проект "Солидарност" и да наемат лица от целевата група, могат да подават заявление за включване в проекта само чрез електронната платформа на Агенцията по заетостта. Програмата се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а осигурените средства са в размер на близо 46 600 000 лева. В периода на субсидираната заетост работодателите ще получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата - 710 лв. и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и стимули, покриващи разходите за всички дължими вноски за сметка на работодателя съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване – за останалите на работа лица след периода на субсидирана заетост, изчислени върху установената за страната минимална работна заплата, припомни Маргарита Нейкова.

При започване на работа украинските граждани ще получават подкрепа на работното място посредством осигурен от работодателя ментор и интеграционна добавка, включваща разходи за наем, режийни разходи и интернет в размер на 356 лв. на месец при най-малко пет дни заетост месечно. Добавката се изплаща за период до три месеца.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg