EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Уволненията в енергетиката продължават

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уволненията в енергетиката продължават

mail13:32 | 05.06.2010прегледи 1091 коментарикоментари 1


Мира Лазарова
Продължават уволненията на средно управленско ниво в българската енергетика.Вчера бе освободен от заемания пост изпълнителния директор на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков, като причината за това икономическото министерство посочва “необходимостта от подобряване работата на Агенцията за енергийна ефективност”. Временно изпълняващ длъжността „изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност" е Кольо Колев, досегашен служител на ведомството.
Няколко дни преди това от поста заместник-министър на икономиката с ресор енергетика бе освободена Мая Христова.Нейното място се зае от Марий Косев, финансов директор на НЕК ЕАД. Той има магистърска степен по мениджмънт от London School of Economics and Political Science.Обяснението и за тази рокада според информационната служба на МС е “необходимостта от по-ефективна работа в ресор „Енергетика”, както по отношение на концептуалните стратегически задачи - Енергийна стратегия на Република България и политика в сектор „Възобновяеми енергийни източници, така и в организацията на енергийните дружества.”
Като се има предвид, че в първите месеци от управлението на новия кабинет бяха сменени шефовете на АЕЦ “Козлодуй”,НЕК,ДКЕВР,а БЕХ предстои вероятно да бъде разформирован или преструктуриран, логично дойде и редът на промени на ниво министерство.
Енергетиката е секторът, който привлече небивал публичен и правителствен интерес като сфера в икономиката, от която са били осъществявани сериозни кражби на бюджетни средства през годините. Докладът, известен като “Антистанишев”,подготвен преди два месеца от специална парламентарна комисия, обвини не само последното правителството, но и различни нива в българската енергетика за огромни злоупотреби.
Същевременно пред новия енергиен екип на икономическото министерство още от формирането на кабинета “Борисов” стояха за решаване няколко възлови въпроса:
Енергийните проекти с Русия, загубите на НЕК /1 млрд.лв.според икономическия министър/,листване на енергийните дружества на БФБ, разформироване или преструктуриране на БЕХ, инвестициите във ВЕИ, изработване на цялостна енергийна стратегия на страната.
Безспорно най-трудни за намиране на успешно инвестиционно решение бяха трите енергийни проекти на Русия в България:АЕЦ “Белене”,нефтопроводът Бургас-Александруполис, газопроводът “Южен поток”.
Както е известно бъдещето на втората АЕЦ е доста несигурно. Българското правителство обяви, че то няма да инвестира повече в проекта. Той ще бъде подновен, когото се намери европейски инвеститор, гласи публично изявление на икономическото ведомство. До този момент не е известно България да е отговорила официално дали приема предложението на Русия, последната да финансира централата с 2 млрд.евро срещу собственост в съоръжението.
Нефтопроводът премина на пряко подчинение на Министерство на финансите, а “Южен поток”, вероятно следва нормалните си процедури от българска страна.
И докато новото назначение на изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност може да се приеме като поредно овладяване на позиции на ниво държавни агенции от страна на управляващата партия, то според експерти смяната на Мая Христова е по-различно.Не е изключено причината да е несправяне с трудните проекти, както и цялостно управление на енергийния сектор.
През последните месеци се долавяше разлика в мненията по едни и същи проблеми между нея и министър Трайков. На енергиен форум Мая Христова обяви, че никой в България не отхвърля руското предложение за инвестиции в АЕЦ “Белене”, а малко преди това Трайков бе категоричен, че такъв вариант не е възможен.
Забави се и окончателно решение за съдбата на Българския енергиен форум, както и цялостна стратегия на развитие на енергетиката.

Друга причина за отстраняването на заместник-министъра мнозина посочват е самото управление и кадрови решения в енергетиката. Публична тайна е,че средното ниво в енергийните държавни структури са доминирани от хора, които са формирали през последните 20 години днешния облик на енергетиката – неефективна,с огромни разхищения,с ниска енергийна ефективност, и най-вече парцелирана между частни компании,с явно пренебрегване на обществения интерес.
Логично дойде и тази развръзка. Сега въпросът е дали уволненията ще продължат на следващите нива в енергийната йерархия. 
    


 
Коментари
 
- 11-06-2010 г. 22:37:34

boje dokoga negramotni ,no korupirani te si smejat mestata,boje-bulgariapopadna v na-prostite i egramotno -takiva tapotii ne e imalo ot 1000 godini,prostotija navsjakede ot gore nachelo sas zabravilija se ochranytel na todor jivkov i tn slava,che sam b afrika -tuk horata sa po-gramotni.ivan

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4232