EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Увеличение на пенсиите може да няма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Увеличение на пенсиите може да няма

mail09:30 | 07.11.2011прегледи 630 коментарикоментари 0


Пари за майчинските има, съвсем друг е въпросът с пенсиите. От 9.30 часа в Министерския съвет заседава Националният съвет за тристранно сътрудничество, съобщи БНР. Според председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова, са разчетени сумите за повишаване на минималната работна заплата за обезщетение след майчинските и това не е драматична сума – около 16 млн. лева. За повишаването на минималните пенсии се изисква сериозна сума и тя може да се случи само ако има преизпълнение на приходите. Това може дори да не се случи, отбеляза Менда Стоянова. България е изключително зависима от ситуацията около нас. Така, че не бива да бъдем прекалени оптимисти. Бюджетът има един - единствен буфер и това е дефицитът – но това трябва да е само в краен случай, посочи тя. И тогава трябва да теглим кредит, който да покрие текущите разходи.
Синдикатите поискаха 10% увеличение на пенсиите от средата на годината, като според лидера на КНСБ Пламен Димитров средства за това има, тъй като приходите в проектобюджета са подценени. Социалният министър Тотю Младенов заяви, че ще се търси възможност за увеличение на най-ниските пенсии.
Тристранният съвет ще дискутира още и дали ще се въведе т.нар. защитена възраст, съобщи БНТ. Социалният министър предложи дори при навършени години за пенсия и натрупан нужен трудов стаж, работодателите да не могат да съкращават служителите си. По този начин работниците сами ще решават кога да спрат да работят. Идеята на министър Младенов цели хората да бъдат стимулирани да работят по-дълго и така в НОИ да постъпват повече приходи от осигуровки. Бизнесът обаче обяви, че промяната няма да бъде ефективна. Според Асоциацията на индустриалците у нас работодателите винаги могат да съкратят работника преди навършването на необходимите години за пенсиониране. Към момента по тази идея социалните партньори имат принципно съгласие.
Тристранният съвет ще обсъди и глоба за работници без трудов договор. В момента санкция има само за работодателите – тя е между 1 500 и 15 000 лева. Синдикати и бизнес трябва да решат и какъв да бъде размерът на глобата за работниците. От „Подкрепа” настояват с тези пари да се покрият невнесени в НОИ осигуровки.
На предишното си заседание социалните партньори постигнаха съгласие за увеличение на минималната заплата на 290 лева от 1-ви май 2012 г.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159