EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Увеличава се инвеститорският интерес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Увеличава се инвеститорският интерес

mail15:00 | 11.05.2012прегледи 466 коментарикоментари 0


 През последните месеци интересът на инвеститорите към България се увеличава значително, съобщи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ Борислав Стефанов, цитиран от БТА. Сред секторите на инвестиционен интерес той открои промишлеността, информационните технологии, транспорта и логистиката. Според Стефанов през миналата година преките чуждестранни инвестиции вече са достигнали 1,350 млрд. евро при предварително оповестени 1,065 млрд. евро.
Стефанов изрази надежда с промените в закона за инвестициите и на правилника за прилагането му да се въведе възможност за насърчаване на инвестициите в новосъздадени работни места. Като пример той посочи Сърбия, където за всяко новосъздадено работно място се предоставят между 2000 и 10 000 евро в зависимост от индустрията и географската локация на инвестицията. Основните притеснения на чуждестранните инвеститори у нас са свързани с бюрокрацията и с административните процедури, каза министърът Добрев. Той посочи, че вече има практика инвеститори с вложения над 10 млн. евро да бъдат подпомагани в работата с администрацията от персонални проектни мениджъри. По данни на министерството на икономиката 6-7 пъти се е увеличил броят на дадените разрешения и концесии през 2011-а спрямо предходната година.
Заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева отбеляза, че България все повече ще привлича вниманието на инвеститорите от региона в условията на несигурност в Европа. Според нея, през последните три години до 2011-а сумарно инвестициите в България намаляват с около 40 на сто.
Пенчева отбеляза също така, че еврофондовете са основният двигател на инвестициите и е предвиден значителен ресурс за гарантиране на плащанията по европроекти. По този начин еврофондовете и партньорството с международните финансови институции са нещото, което ще гарантира инвестиции и растеж допълнително, каза Пенчева.
Заместник-министърът на финансите изрази очакване, че през втората половина на тази година с възстановяването на външното търсене ще бъде преодоляна отрицателната тенденция от началото на година в българския износ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4167