EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

У нас не връщат дистанционно закупени стоки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

У нас не връщат дистанционно закупени стоки

mail06:35 | 16.06.2014прегледи 2006 коментарикоментари 0


България и Полша все още не са приложили директивата за правата на потребителите, а срокът за това изтече. Това заяви на пресконференция Мина Андреева, говорител на еврокомисаря по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг.

Влязоха в сила новите правила на ЕС относно правата на потребителите, даващи право стоките, закупени по интернет, по телефона или по пощата, да бъдат върнати в 14-дневен срок, съобщи пресслужбата на Европейската комисия. Страните членки трябваше да въведат Директивата относно правата на потребителите на Европейския съюз в своето национално законодателство, като тези национални закони трябва да се прилагат днес. Законодателството на ЕС ще укрепи правата на потребителите в 28-те страни от Съюза, особено при онлайн пазаруване. Така например новите правила ще гарантират 14-дневен срок за отказване от покупка в целия ЕС - това означава, че потребителите могат да върнат закупени стоки по каквато и да е причина, ако променят решението си. Европейската комисия предложи нов набор от права на потребителите през октомври 2008 г. (IP/08/1474). Съгласно споразумение относно законодателството от 2011 г. правителствата разполагаха с две години, за да приложат правилата на национално равнище. Окончателното споразумение между Европейския парламент и Съвета във връзка с Директивата относно правата на потребителите бе постигнато със съдействието на комисаря по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг през юни 2011 г. и бе официално прието на 10 октомври 2011 г. Днес е крайният срок, в който страните членки трябва да уведомят комисията, че европейското законодателство относно правата на потребителите е транспонирано в националните им закони.

Най-важните 10 ползи за потребителите в новата директива:

1) Новите правила ще премахнат скрити такси и разходи в интернет

Потребителите ще бъдат защитени срещу "скрити разходи" в интернет. Такива има, когато измамници се опитват да подведат хората да платят за "безплатни" услуги като хороскопи или рецепти. Отсега нататък потребителите трябва да потвърдят изрично, че са разбрали, че трябва да платят, за да получат такава услуга.

2) Повишена прозрачност на цените

Търговците трябва да обявят цялата цена на продукта или услугата, както и евентуални допълнителни такси. Купувачите онлайн няма да плащат такси или други разходи, ако не са били осведомени правилно, преди да направят поръчката.

3) Забрана на предварително отбелязани с отметка полета

При пазаруването онлайн - например при закупуване на самолетен билет - може да ви бъдат предложени допълнителни опции по време на процеса на закупуване, като пътна застраховка или наемане на кола. Тези допълнителни услуги могат да ви бъдат предложени посредством т. нар. предварително отбелязани с отметка полета. Понастоящем потребителите често са принудени да махат отметките от тези онлайн полета, ако не желаят въпросните допълнителни услуги. С новата директива в целия Европейски съюз ще бъдат забранени предварително отбелязаните с отметка полета.

4) 14-дневен срок, през който можете да се откажете от дадена покупка

Периодът, през който потребителите могат да се откажат от договор за покупка, е удължен до 14 календарни дни (в сравнение с предвидените досега седем дни). Това означава, че потребителите могат да върнат стоките поради каквато и да е причина, ако се откажат.

Допълнителна защита при липса на информация: Когато продавачът не е информирал ясно потребителя относно правото му да се откаже, периодът за връщане на стоката ще бъде удължен до една година.

Потребителите ще бъдат защитени също така и ще се ползват с право да се откажат от заявени посещения, когато търговецът се е обадил предварително и е оказал натиск върху потребителя да се съгласи за посещение. Освен това вече не е необходимо да се разграничават заявените от незаявените посещения, като по този начин ще бъде избегнато заобикалянето на правилата.

Правото на отказ ще се отнася и за онлайн търгове като eBay, въпреки че закупени на търг стоки могат да бъдат върнати единствено ако са купени от професионален продавач.

Периодът за отказ започва от момента, в който потребителят получи стоките, а не от момента на сключване на договора, както е понастоящем. Правилата ще се прилагат за продажбите по интернет, по телефона и по пощата, както и за покупки извън търговския обект, като например продажби в дома на потребителя, на улицата, на събирания по домовете за представяне на продукти или по време на екскурзия, организирана от търговеца.

5) По-добри правила за възстановяване

Търговците трябва да възстановят парите на потребителите за даден продукт в рамките на 14 дни след отказа. Това включва и разходите за доставка. По принцип търговецът поема риска от повреда на стоките по време на транспортирането до приемането на стоките от потребителя.

6) Въвеждане на общ за ЕС формуляр за отказ

Потребителите ще получават образец на формуляр за отказ, който те могат (но не са задължени) да използват, ако решат да променят желанието си или ако желаят да се откажат от договора, сключен на разстояние или в дома им. Това ще улесни и ускори отказа, независимо от мястото в ЕС, където е бил сключен договора.

7) Премахване на допълнителните такси за използване на кредитни карти и горещи линии

Търговците няма да могат да налагат на потребителите по-високи такси при плащане с кредитна карта (или други средства за плащане), отколкото разплащането с тези средства им струва в действителност. Търговците, които предлагат горещи линии, които позволяват на потребителя да се свърже с тях във връзка с договора, няма да могат да налагат такса, която е по-висока от обикновената цена на телефонните обаждания.

8) По-ясна информация относно това кой плаща за върнатите стоки

Ако търговците искат потребителят да поеме разходите за връщане на стоките, след като той е решил да ги върне, те трябва предварително ясно да обяснят това на потребителите. В противен случай търговците трябва да платят за връщането на стоките. Преди закупуването търговците трябва да информират ясно най-малко относно очакваните разходи за връщане на обемисти стоки, закупени по интернет или с пощенски запис, като канапета, така че потребителите да направят информиран избор, преди да решат от кого да закупят стоката.

9) По-добра защита на потребителите във връзка с цифрови продукти

Информацията относно цифровото съдържание също трябва да бъде по-ясна, включително относно съвместимостта на хардуера и софтуера и прилагането на технически мерки за защита, като например ограничаване на правото на потребителите да копират съдържанието.

Потребителите ще имат право да се откажат от покупки на цифрово съдържание - като изтегляне на музика и видео филми, но само до момента, в който започне процеса на изтегляне.

10) Общите правила за бизнеса ще улеснят търгуването със стоки и услуги в цяла Европа.

Те включват: единен набор от основни правила за договори от разстояние (продажби по телефона, пощата или интернет) и договори, сключени извън търговския обект (продажби извън сградите на предприятието, например на улицата или в домовете на потребителите) в Европейския съюз, който ще създаде равностойни условия на конкуренция и ще намали разходите за трансакции за трансгранични търговци, особено за продажби по интернет. Стандартните формуляри ще улеснят дейността на предприятията: един формуляр за съобразяване с изискванията за информация относно правото на отказ; Специфични правила ще важат за малки предприятия и занаятчии, като водопроводчици например. Няма да има право на отказ за спешни поправки и дейности по поддръжка. Държавите членки могат да решат също така да освободят търговците, от които потребителите са поискали да извършат поправка или поддръжка в техния дом на стойност под 200 евро, от някои от информационните изисквания.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg