EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

У нас 25% от издадените фактури закъсняват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

У нас 25% от издадените фактури закъсняват

mail12:00 | 24.09.2014прегледи 743 коментарикоментари 0


Българите са едни от най-нередовните платци в Европа показват данните от ежегодното проучване на EOS Group за 2014 г."Навици за плащане в Европа". Изследването е направено през пролетта на 2014 г. сред 2600 компании в 12 държави: Белгия, България, Великобритания, Гърция, Германия, Испания, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Украйна и Франция.
Българските компании получават със закъснение средно 25 на сто от издадените фактури, а други 5 процента отписват като несъбираеми. Бизнес клиентите се оказват значително по-нередовни от крайните потребители - те имат 28 на сто просрочени фактури спрямо 20 на сто от крайните потребители.
Подобна е тенденцията в Европа като цяло, показва изследването, смята Райна Миткова - председател на Асоциацията на колекторските агенции в България.
Средният период на забава на плащанията в България е 29 дни при средно 27 дни за цяла Европа. В България най-голям е делът на просрочените и отписани вземания при компаниите в сферата на търговията (37 на сто), следвани от сектора на услугите (30 на сто).
Традиционно изследването отчита, че финансовата дисциплина в западната част на континента е по-добра от тази на изток: 78 на сто от фактурите в Западна Европа и 72 на сто от тези в Източна се плащат навреме. Най-стриктна е финансовата дисциплина в Германия (83 на сто редовни плащания), докато България и Румъния са в другия край на класацията по този показател със 70 на сто плащания в срок.
Забавените фактури са 19 на сто за Западна Европа и 23 на сто за Източна, а съответно 3 и 5 на сто от задълженията се считат от компаниите за несъбираеми.
Спирането на работата на "Корпоративна търговска банка"през юни не е отчетено в изследването, но не натовари работата на колекторските фирми, каза за БТА Райна Миткова. По думите й КТБ явно работи с по-богати клиенти, които не се нуждаят от услугите на колекторските фирми.
В опит да се справят със задлъжнялостта българските компании дават все по-кратки срокове за плащане на своите клиенти в сравнение със средните данни за Източна Европа.
Компаниите в страната ни се нареждат на второ място по срока на плащане, след Полша - като определят средно 38 дни за бизнес клиентите и 24 дни за крайните потребители.
Основната причина за забава на плащанията е най-вече липсата на "кеш", следвана от невъзможност за банково финансиране и на достъп до еврофондове, каза Райна Миткова. Бизнесът у нас става все по-скептичен за финансовата култура на длъжниците. Докато миналата година около 15 процента от представителите на фирмите са заявявали, че са песимисти за навременното плащане по фактурите,сега 24 на сто от тях смятат, че ще има просрочия по техните вземания.
Фирмите отчитат влошаване на политиката на плащане от страна на крайните клиенти в България. За една година три пъти се е увеличил делът на хората, които умишлено са отказали да плащат задълженията си, каза Райна Миткова. Около половината от фирмите, с проблеми в събирането на вземанията си, прибягват до адвокати или до колекторски фирми.

Най-активни в събиранията на парите си са частните компании, докато столичната Топлофикация например, не работи с колекторски фирми, допълни Миткова. Енергоразпределителните дружества, телекомите и "Софийска вода" обаче ползват редовно услугите на такива фирми. Има начини неизрядните длъжници да бъдат открити, макар и да си сменят адреса или телефона, посочи Миткова. Тя препоръча длъжниците да информират своите кредитори за смяната на адреса, защото после ще се наложи да плащат и разходите, направени, за да бъдат открити. Това става най-вече чрез публични бази данни в Интернет, каза Миткова. Колекторските фирми работят само с легални средства - СМС-и, телефонни обаждания, писмена кореспонденция и адвокати, не ползват методите на силовите групировки от миналото, беше категорична Миткова.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg