EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търсят се по-малко дърва за огрев

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търсят се по-малко дърва за огрев

mail09:03 | 09.08.2023прегледи 598 коментарикоментари 0


В горския сектор се отчита трудна година за реализация на дървесина, каза на първата си пресконференция от встъпването си в длъжност преди месец директорът на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) инж. Валентин Чамбов. 

Миналата година имаше огромно търсене на дърва за огрев, повишение в цените и недостиг на тази суровина на пазара, припомни инж. Чамбов и посочи, че това е довело до изкривяване на пазарната ситуация. Тази година ситуацията е относително нормална, дори има затруднения в обратна посока – не можем да реализираме достатъчно дървесина на пазара, допълни директорът на ЮЗДП. 

По думите на инж. Чамбов причините са различни, сред тях е презапасяването с дърва за огрев през миналата година и по-топлата зима, което остави в домакинствата известни обеми дървесина от предходната година. Тази година цените са сравнително без промяна, като в Благоевград добивът "на корен" за иглолистна дървесина е 15 лева за кубичен метър, а за широколистна - 20 лева. Цените от централен склад са 94 лева за иглолистна дървесина и 119 лв. за широколистна, а доставката до адрес с транспорт и товарене е съответно 108 лв. за иглолистна и 133 лв. за широколистна дървесина. Цените варират в различните стопанства, става ясно от справка на ЮЗДП. 

Директорът на предприятието посочи като основен проблем пред дейността на ЮЗДП през настоящата година именно трудността в реализиране на добитата дървесина. В последния месец са предприети действия в тази посока, като са проведени срещи с браншови организации в региона и с големи преработватели на технологична дървесина. Инж. Чамбов каза още, че се търсят възможности да не се похабява дървесината, която е в складовете на стопанствата, а от друга страна да се изпълнят заложените в плана на предприятието лесовъдски мероприятия и финансово състояние. В момента по складовете има налични около 15 000 кубични метра дърва за огрев и около 25 000 кубични метра строителна дървесина.

Фирмите, които се занимават с дървопреработване, изпитват затруднения с реализацията на суровината, което се наблюдава и в съседни държави, посочи инж. Валентин Чамбов. "Още в края на миналата година проследихме този въпрос, тъй като дървесината е борсова стока и продуктите от дървесина са свързани, така че можем да следим какви са тенденциите", каза още директорът на ЮЗДП. Той посочи, че тенденцията за забавено ползване на дървесина е принципен знак за стагнация, но изрази оптимизъм ефектът да е кратковременен и да бъде преодолян през тази година.

"В моята 25-годишна кариера не съм виждал две последователни слаби години при реализацията на дървесината, надявам се следващата да бъде по-силна", каза още инж. Чамбов. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg