EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търсят се други купувачи на Nova

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търсят се други купувачи на Nova

mail06:30 | 09.01.2019прегледи 1445 коментарикоментари 0


MTG, която е собственикът на българската Нова тв, се отказва от сделката с чешкия милиардер Петр Келнер. Това става ясно от съобщение на сайта на шведската компания.

От MTG уточняват, че започват разговори с други потенциални инвеститори относно продажбата на акциите си в най-голямата търговска медийна група в България. Според източници от българската телевизия нова сделка може да се очаква след поне една година, тъй като подобна продажба била свързана с множество договорки.

Прекратяването на договора с PPF Group на Келнер идвало след решението на българската Комисия за защита на конкуренцията да не разреши сделката. Освен това изтекъл и удълженият краен срок по договора между двете страни за приключване на продажбата.

За постигната договорка между MTG и Келнер бе съобщено през февруари миналата година. Тогава шведската компания обяви, че е подписала споразумение да продаде 95% от “Нова броудкастинг груп” на PPF Group за 185 млн. евро. Останалите 5% оставаха за изпълнителния директор Дидие Щосел. През лятото на миналата година обаче Комисията за защита на конкуренцията отказа да одобри сделката заради голяма концентрация на пазара.

Келнер е определян като най-богатия човек в Централна и Източна Европа със състояние от 16 млрд. долара. Фондът му PPF управлява активи за близо 35 млрд. евро в различни сектори, сред които банкиране, финансови услуги, застраховане, земеделие и имоти. У нас Келнер вече купи мобилния оператор “Теленор”, както и бизнеса на норвежкия телеком в Сърбия, Унгария и Черна гора за 2,8 млрд. евро.

От MTG съобщават още, че са договорили кредитна линия от 1 млрд. шведски крони от банка Nordea, а през март ще приключи разделянето на две компании - MTG и NENT Group. С парите щяло да се осигури допълнително финансиране за листването на борсата на NENT Group, а Нова тв ще остане част от MTG до приключване на продажбата.

Тригодишният револвиращ кредит може да бъде усвояван изцяло или на части след листването на NENT Group на борсата.

“Новата кредитна линия ще ни предостави допълнителна гъвкавост, за да продължим да инвестираме както в текущия си бизнес, така и чрез нови придобивания с цел да развиваме нашите глобални дигитални продукти след листването на NENT Group на борсата. Продажбата на NOVA също е част от тази стратегия и ние очакваме разговорите с новите потенциални инвеститори за бъдещето на този утвърден и добре управляван и позициониран бизнес”, коментира Йорген Мадсен Линдеман - президент и главен изпълнителен директор на MTG./Източник: в. 24 часа


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg