EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търсим трети здравен министър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търсим трети здравен министър

mail16:15 | 29.09.2010прегледи 872 коментарикоментари 0


Премиерът Бойко Борисов прие оставката на министъра на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова*, предаде репортер на агенция Фокус.
По-рано на пресконференция проф. Борисова каза, че такава не й е искана и не е обсъждана с премиера.  По време на пресконференцията Борисова бе попитана и кой ще поеме отговорност за това, че концепцията за здравна реформа влезе за разглеждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. „Аз ще поема. Не знам кой не е свършил работа, но отговорността е моя”, каза тя.
Проф. Анна-Мария Борисова беше избрана за министър на здравеопазването на 21 април 2010 г., когато парламентът одобри кандидатурата й със 148 гласа „за”.  Тя замени Божидар Нанев, който подаде оставка в края на месец март 2010 г., след като прокуратурата повдигна срещу него обвинение за сключване на неизгодни сделки за доставка на антивирусни препарати „Тамифлу.
През последния месец Министерството на здравеопазването и лично проф. Анна-Мария Борисова бяха замесени в скандали с обвинения за конфликт на интереси. В средата на септември БСП обвини Министерството на здравеопазването, че се нагласяват параметри на тръжни процедури за медицинска апаратура, за които има отпуснати европейски пари. Проф. Борисова отхвърли обвиненията, както и тези, че фирмата на съпруга й да прави клинични проучвания.
Днес премиерът заяви, че няма да влиза в сила предложението за допълнително 20 % заплащане на здравните услуги, което беше част от Концепцията за по-добро здравеопазване 2010 – 2015 г.

*Проф. д-р Анна-Мария Борисова завършва медицина в Медицинска академия - гр. София през 1974 година. Започва работа като интернист, Окръжна болница - гр. Ловеч. През 1980 година придобива специалност по вътрешни болести. През 1982 година придобива специалност по ендокринология. През 1987 година става „Доктор по медицина”, след защита на тема: "Инсулинова чувствителност и бета-клетъчна функция при различни форми на диабет". От 2005 година е „Доктор на медицинските науки”, защитавайки труд на тема: "Влияние на различните антиостеопорозни средства върху постменопаузалните метаболитни промени у жената".
От 2006 година е професор, началник на Клиника по тиреоидни и метаболитни костни заболявания, Клиничен център по ендокринология, Медицински университет, гр. София.
Има участия в над 10 клинични проучвания (в 7 от тях като Главен изследовател).
Председател е на Българско дружество по ендокринология и Българска лига за профилактика на остеопорозата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg