EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търсим инвестиции от трети страни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търсим инвестиции от трети страни

mail13:15 | 10.01.2024прегледи 342 коментарикоментари 0


Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов очерта пет стълба на икономическо развитие на България през новата година. Сред тях са привличането на чуждестранни инвестиции, отварянето на нови пазари, продължаването на работата по членство на страната ни в Шенген и еврозоната, както и присъединяването й към ОИСР.

Богданов отчете ръст от близо 7 млрд. лева на чуждестранните инвестиции в България през първите десет месеца на миналата година и обяви, че се работи за запазване на този тренд и през 2024 г.

Министърът припомни вече заявената инвестиция в сектора на автомобилната индустрия за 1.1 млрд. евро, планирана да се реализира в Стара Загора, Пловдив и Бургас и обяви ново намерение, върху което се работи в момента.

Инвестицията е за над 600 млн. евро и предстои да бъде обявена в края на месец март. Той подчерта, че интерес за инвестиции у нас има в секторите производствена промишленост, автомобилна индустрия, логистика, изграждане на IT хъбове.

Министърът припомни, че през изминалата година бе стартирано откриването на две нови индустриални зони – в Доброславци и в Стара Загора. „Целта им е да привлекат компании с производства с висока добавена стойност в стратегически региони, на които им предстои да променят своя икономически облик“, каза Богданов.

Богданов обясни, че фокусът за тази година е да се отвори възможността за инвестиции от трети страни и да се диверсифицират икономическите отношения на България. През 2024 г. страната ни търси нови пазари извън ЕС, като фокусът ще е върху нови пазари като Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Виетнам, Република Корея и Япония.

Сред акцентите за икономическото развитие на страната министърът посочи перспективата от приемането на страната ни в Шенген и еврозоната. Той обясни, че това ще повиши доверието в страната ни и ще доведе до увеличаване на чуждестранните инвестиции. Сред ключовите приоритети на страната ни остава и членството в ОИСР.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158