EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търговците не зачитат правата на потребителите в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговците не зачитат правата на потребителите в България

mail17:45 | 23.01.2010прегледи 1168 коментарикоментари 0


Повече от 7 от всеки 10 респондента смятат, че потребителите в България са по-малко защитени в сравнение с потребителите другаде в ЕС (72%), показват  резултатите от изследването на Галъп Организейшън, Унгария по поръчка на Европейската комисия, Генерална Дирекция „Здравеопазване и защита на потребителите”, предава агенция Фокус.
 Приблизително един от шестима (16%) вярва, че се ползва от същото ниво на защита на потребителите, както и жителите на останалите страни-членки на ЕС; 2% имат впечатлението, че българските потребители са по-добре защитени от тези в другите страни-членки на ЕС. Един на 10 респондента не знае как да оцени ситуацията в България, в сравнение с останалата част от ЕС. 36-45-годишните респонденти са по-критични относно нивото на защита на потребителите в България отколкото 21-35-годишните.
Участниците са еднакво негативни, когато оценяват дали българските търговци и доставчици на услуги зачитат правата на потребителите. Повече от 8 от всеки 10 души смятат, че българските търговци и доставчиците на услуги зачитат правата на потребителите по-малко от своите колеги в останалите страни-членки на ЕС (82%). Само 7% смятат, че те зачитат правата на потребителите в еднаква степен като техните колеги в ЕС и само 1% смятат, че те зачитат правата им повече. Около 1 на 10 респондента не знае как да оцени ситуацията или не дава отговор (9%).
Осем от всеки 10 респондента смятат, че потребителските им права не се зачитат, а подобен брой считат, че българската правна система не е ефективна в наказването на компаниите, които подвеждат или мамят клиентите (81%); 8% от респондентите са на мнение, че правната система е ефективна в подобни случаи. Малко над 1 от 10 респондента (12%) не знае как да оцени ефективността на българската правна система или не дава отговор. По-възрастните респонденти имат малко по-малко доверие в българската съдебна система, когато става въпрос за справяне с компаниите, които подвеждат и мамят своите клиенти.
Респондентите живеещи в градовете или в столицата и най-образованите, по-често коментират, че нивото на защита на потребителите в България е същото или по-ниско, отколкото в другите страни от ЕС, че търговците (продавачите) зачитат правата на потребителите по-малко, в сравнение с търговците в другите страни на ЕС. Тези също така са критични относно ефективността на българската правна система, когато става дума за наказание на продавач или дистрибутор на неизправни продукти или услуги.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg