EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търговците на цигари с асоциация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговците на цигари с асоциация

mail10:00 | 06.08.2013прегледи 912 коментарикоментари 0


Малките и средни търговци на тютюневи изделия се обединиха за първи път в асоциация, която ще защитава правата и интересите им на национално и европейско ниво. „Българска асоциация на търговците на тютюневи изделия“ („БАТТИ“) е новоучредено сдружение с нестопанска цел, което ще се бори за установяването на ясни правила, балансирано законодателство и равни условия за всички лицензирани търговци в сектора.

По примера на другите европейски страни, където търговците на дребно на тютюневи изделия активно защитават своя бизнес и работни места, в БАТТИ ще се обединят усилията на малките и средни търговци срещу непрекъснатото засилване на ограниченията и забраните върху законно продаваните тютюневи изделия и в България. В условията на повсеместна икономическа криза тези ограничения на практика отварят вратата за незаконната търговия и нанасят сериозни удари върху приходите от регламентираните продажби, и върху заетостта в лицензираните търговски обекти .
БАТТИ се противопоставя на някои предложени разпоредби, които може да залегнат в нова европейска Директива за тютюневите изделия. Предвижда се забрана на слимс и ментоловите цигари, предлага се уголемяване на здравните предупреждения до 75% на предната и задната страна на кутията, фиксират се максимални размери и задължителни форми на опаковките, забраняват се ароматизираните продукти и др. – тоест предвижда се цялостно уеднаквяване на вкуса на самите продукти и на външния вид на опаковките, ограничавайки правото на информация на потребителите и избора им по отношение на един законно предлаган продукт.
Малките и средни търговци на дребно на тютюневи изделия в България имат възможност чрез включване в новата асоциация, да изразят своето мнение и несъгласие с мерките по Директивата, защото забраната на цели категории продукти, както и премахването на разликите между тютюневите изделия, ще доведе единствено до разрастване на незаконната търговия с цигари, което от своя страна ще удари легалния бизнес и ще доведе до загуба на обороти и работни места.
БАТТИ инициира подписка срещу крайните мерки в Директивата. Тя може да бъде подкрепена не само от търговците на тютюневи изделия, но и от всеки съмишленик, който смята, че ефектът от новата европейска Директива за тютюневите изделия няма да е ограничаване на тютюнопушенето, а един от сигурните негативни ефекти ще бъде пореден удар върху малкия и средния бизнес на търговците на тютюневи изделия в условията на икономическа криза. Подписката ще бъде изпратена до българските евродепутати в Европейския парламент непосредствено преди гласуването на Директивата в началото на месец септември с апел да упражнят своя глас в подкрепа на интересите на българските търговци на тютюневи изделия.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg