EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Търговско споразумение САЩ - Тайван

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговско споразумение САЩ - Тайван

mail13:02 | 02.06.2023прегледи 838 коментарикоментари 0


САЩ и Тайван подписаха търговско споразумение въпреки съпротивата на Китай, който приема острова за част от своята суверенна територия, предаде Асошиейтед прес. 

Официален Вашингтон няма дипломатически отношения с управляващите в Тайпе, но поддържа с тях интензивни неофициални контакти. Търговският стокообмен между САЩ и Тайван възлиза на десетки милиарди долари годишно.

Търговската договореност е сключена от служители на организации, които работят за поддържане на двустранните връзки, пише АП.

Целта на споразумението е да бъдат "засилени и задълбочени икономическите и търговски отношения", се казва в изявление на Търговската служба на САЩ.

"Съединените щати трябва да прекратят всяка форма на официални контакти с Тайван", заяви от своя страна говорителят на китайското външно министерство Мао Нин. 

Тайван е водещ производител на високо технологични продукти в света. Островът е лидер в производството на полупроводници, които се ключов компонент в областта на електрониката.

На този фон главният изпълнителен директор на американската банка "Джей Пи Морган Чейс" (JPMorgan Chase) Джейми Даймън планира да посети днес Тайван, след като приключи своето посещение в Китай, съобщи Ройтерс, като се позовава на информация на новинарската агенция Блумбърг. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg