EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търговският излишък на Китай спада още

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговският излишък на Китай спада още

mail16:00 | 28.01.2011прегледи 561 коментарикоментари 0


Китай постига напредък в балансирането на търговията си с насочване на компаниите към вътрешните потребители и търговският излишък на страната ще намалее до 150 милиарда долара тази година, заяви днес в Давос съветник на Китайската централна банка, цитиран от Ройтерс.
Данни, публикувани по-рано този месец, показаха, че усилията на Пекин да увеличи вноса дават резултат - неговият излишък в търговията с партньорите през 2010 година се е свил за втора поредна година, достигайки 183 милиарда долара спрямо максимума от 300 милиарда долара през 2008 година.
Ли Даокуей, научен съветник на Централната банка на Китай, отбеляза също, че корекциите на номиналния валутен курс, ще засегнат само на основната търговия, но и търговията, при която Китай сглобява стоки, чиито части са произведени в другаде, и след това ги изнася.
"Моята лична прогноза е, че търговският излишък ще се свие до 150 милиарда долара (...) В момента търговският излишък е малко над 3 процента, но ще се понижи до 2 процента тази година и дори под 1 процент до 2-3 години", заяви Ли извън официалната програма на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос.
"Изпитваме недостиг на работна ръка и износният сектор се насочва към повече продажби вътре в страната (...) било то риболов, домакински електроуреди или автомобилостроене", допълни съветникът, цитиран от Ройтерс.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg