EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търговските преговори ЕС-Великобритания + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговските преговори ЕС-Великобритания + видео

mail13:42 | 05.02.2020прегледи 2448 коментарикоментари 0


ЕК представи насоките за предстоящите преговори с Лондон за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние отбеляза, че насоките предстои да бъдат утвърдени от Европейския съвет и Европейския парламент преди началото на същинските преговори, предава БТА.

Барние потвърди, че ЕС цели занапред в търговията с британската страна да няма мита и квоти, стига британският внос да отговаря на европейските изисквания, сред които за опазването на околната среда и държавната помощ. По неговите думи, ако британската страна работи по европейските правила, ще може да има достъп до пазара на услуги и на обществени поръчки в ЕС. Предлага се ЕС и Великобритания да си поделят квотите за улов на риба в граничните води.

Барние добави, че след 31 декември, когато Великобритания желае да напусне единния пазар и митническия съюз, достъпът до европейския пазар ще подлежи на сертифициране. Всеки британски внос ще подлежи от следващата година на разрешение, затова и ще бъде проверяван, добави той.

ЕС желае да запази тесните си връзки с британската страна в областта на сигурността. Барние уточни, че Европейският съд трябва да остане арбитър при спорове между ЕС и Лондон. По неговите думи е необходимо двете страни да договорят начините за наблюдаване на спазването на постигнатите договорености за бъдещите отношения и да разполагат с възможност за едностранни действия, ако установят нарушение.

Британският премиер Борис Джонсън заяви в реч в понеделник, в която описа неговите условия в предстоящите преговори с ЕС, че ще се стреми към "всеобхватно" търговско споразумение с Европейския съюз, подобно на това, което блокът има с Канада.

Той подчерта, че Обединеното кралство не подкопава стандартите на ЕС, отбелязвайки няколко аспекта, в които страната му изпреварва Европейския съюз като цяло. "Следователно, няма нужда търговската сделка да включва обвързване на Обединеното кралство със стандартите на Европейския съюз", добави той.

"Не е необходимо споразумение за свободна търговия, което да включва възприемането на правилата на ЕС относно политиките на конкуренция, на субсидии, социална защита, околна среда или нещо подобно, освен ако ЕС не бъде задължен да приеме правилата на Обединеното кралство", заяви британският премиер.

"Ние искаме цялостно споразумение за свободна търговия, подобно на това в Канада, но в малко вероятният случай, че не успеем, тогава нашата търговия ще трябва да се основава на съществуващото ни споразумение с ЕС за оттегляне от съюза", допълни той.

От друга страна, посочи Джонсън, "Обединеното кралство няма да се включи в "унищожителна надпревара към дъното" по отношение на търговията".

Как ще се развият нещата във времето

Съгласно споразумението за оттегляне, до края на декември 2020 г. е в сила преходен период, в който Великобритания има достъп до единния пазар и трябва да спазва европейското законодателство, въпреки че вече не участва в определянето на правилата на ЕС. Обединеното кралство ще продължи да внася средства в европейския бюджет през този период, но не участва в преговорите за следващия дългосрочен бюджет на ЕС от 2021 г.

Целта е преговорите за бъдещите отношения да бъдат приключени преди края на преходния период. Този период може да бъде удължен веднъж, но решението за това трябва да бъде взето преди 1 юли.

Ако не бъде постигнато споразумение до края на преходния период, Великобритания ще търгува с ЕС по правилата на Световната търговска организация.

Как ще протекат преговорите

От страната на ЕС преговорите ще бъдат водени от бившия еврокомисар Мишел Барние въз основа на насоки, приети от Европейския съвет. Г-н Барние водеше и преговорите по споразумението за оттегляне.

Депутатите ще имат възможност да изразяват позицията си по преговорите чрез резолюции. Парламентът е създал контактна група начело с председателя на комисията по външни работи Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия), която ще осъществява връзка с Мишел Барние и ще координира работата с парламентарните комисии.

За да може да влезе в сила, всяко едно постигнато споразумение ще трябва да получи одобрението на Европейския парламент и на Съвета. За разлика от споразумението за оттегляне, възможно е споразумението за бъдещите отношения да изисква ратификация от националните парламенти, в случай че то засяга въпроси, в които отговорността за решенията е споделена между ЕС и държавите членки. Договорът ще трябва бъде одобрен и от страната на Великобритания.

Позицията на Парламента

В резолюция от септември 2019 г. Парламентът заяви, че споразумението за бъдещите отношения ще трябва да съдържа клаузи за защита на вътрешния пазар на ЕС и да не поставя европейските компании в неблагоприятно положение спрямо конкуренти. Депутатите подчертаха, че няма да дадат одобрение на споразумение, което не спазва тези принципи.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg