EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Търговски войни: Отговорът на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговски войни: Отговорът на ЕС

mail17:40 | 15.03.2018прегледи 4037 коментарикоментари 0


Свободната търговия носи ползи за европейската икономика, но понякога неоправдано високи мита ограничават достъпа до чуждестранни пазари или конкурентни стоки идват в ЕС на необичайно ниски цени. ЕС може да се защити по различни начини в рамките на международните правила, наложени от Световната търговска организация (СТО).

Международен арбитраж - ролята на СТО

Европейският съюз и държавите в него са сред 164-те членове на СТО. Организацията съществува, за да гарантира осъществяването на международна търговия при справедливи условия. Тя има правомощия да разглежда търговски спорове и да налага своите решения. Това е помагало в миналото за предотвратяване на скъпо струващи търговски войни.

 

Всеки член на СТО може да направи оплакване за нарушение на договорените правила и да потърси обезщетение.

От създаването на СТО през 1995 г. Европейският съюз е бил страна по 181 дела: в 97 случая той е бил ищец, а в 84 случая срещу него са били правени оплаквания.

Внос на дъмпингови цени

Правилата на СТО не спират ЕС да се намесва срещу внасянето на продукти в Европа на необичайно ниски цени, което нанася щети на местните производители. Причините за този дъмпинг могат да бъдат различни - липса на конкуренция в страната на произход на стоките, тежко държавно субсидиране на продукцията или неспазване на трудови или екологични стандарти.

Европейският съюз може да отговори с налагането на анти-дъмпингови мита. През 2017 г. Парламентът гласува актуализация на законодателството, което определя кога и как става това. Тези нови правила ще бъдат допълнени с мерки срещу вноса при несправедливи условия, които се очаква да бъдат гласувани на пленарно заседание на ЕП през май.

Търговските спорове в настоящето - от стомана до маслини

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви наскоро, че ще наложи допълнителни мита върху вноса на стомана и алуминий. Парламентарната комисия по международна търговия определи решението като неприемливо и несъвместимо с правилата на СТО. Парламентът обсъди отговора на ЕС с комисаря по търговията Сесилия Малмстрьом на пленарната сесия в Страсбург на 14 март.

Депутатите също така са загрижени за митата в САЩ върху маслини от Испания, наложени през януари, след като американските власти решиха, че маслините се внасят на цени под пазарните.

Търговските спорове в миналото - банани и говеждо

ЕС и САЩ са имали търговски сблъсъци в миналото - например, по отношение на европейските мита върху бананите, които затрудняваха достъпа на латиноамерикански страни до пазара за сметка на други страни в Африка, Карибския басейн и Тихоокеанския регион.

ЕС е имал спорове и със САЩ и Канада относно вноса на говеждо месо, третирано с хормони, което ЕС смята за потенциално опасно за здравето. Конфликтът бе разрешен през 2012 г., след като ЕС се съгласи да увеличи вноса от двете страни на говеждо месо, нетретирано с хормони.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1954