EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търговски войни: Има ли опасност за БГ потребители?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговски войни: Има ли опасност за БГ потребители?

mail07:00 | 23.05.2019прегледи 781 коментарикоментари 0


Нормално е потребителите, включително в България, да изпитват притеснения за бъдещето използване на своите „Хуавей“ мобилни устройства по отношение на услугите на „Гугъл“ след ограниченията, които обяви американската компания, заяви пред БНР Мариана Трифонова от Института за икономическа политика.

„Гугъл“ съобщи, че спира бизнеса си с китайския телекомуникационен гигант „Хуавей“ (Huawei), който изисква прехвърлянето на хардуер, софтуер и на технологични услуги, с изключение на онези, които са публично достъпни чрез лицензиран отворен код (Android Open Source Project - AOSP).

В България „Хуавей“ регистрира много бързо покачване на пазарния дял, а и в Европа, в резултат на което българските и европейските потребители ще бъдат неблагоприятно засегнати, каза Трифонова в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

В същото време тя отбеляза, че решението на Министерството на търговията на САЩ, което издаде 90-дневен лиценз, позволяващ на „Хуавей“ да обслужва мрежите и обновява програмното обезпечение на мобилните ѝ устройства, цели смекчаване на негативните ефекти върху потребителите и компаниите, използващи технологии на китайския гигант.

„Моето разбиране е, че към този момент, устройствата, които са закупени, ще функционират и ще продължат ъпдейтите (на софтуера – бел.ред.). Проблемът е по-скоро по отношение на новите устройства, които предстои да навлязат на пазара“, посочи Трифонова.

Според нея „Хуавей“ има известен запас от американски чипове, технологии и лиценз за устройствата, ползващи операционната система „Андроид“ на „Гугъл“, но проблемът е от тук нататък как компанията ще развива своите европейски и световни пазари.

„Хуавей“ загатна през март, тъй като тази забрана бе очаквана, че може да започне разработката на своя собствена операционна система – алтернативна на „Андроид“ на „Гугъл“. Или пък, използвайки отворения код на „Андроид“ да използват приложения, които не са на „Гугъл“ – т.е. не Play Store, каза Трифонова.

Тя съобщи, че преди няколко месеца е обсъждано партньорство с френски стартъп, който да предостави алтернативна интернет търсачка, а финландска компания говори дори за разработването на европейска операционна система, която да бъде приложена в тези следващи модели телефони.

Трифонова се съгласи, че проблемите на „Хуавей“ са само част от продължаващия търговски спор между САЩ и Китай.

„Съвсем естествено е той да се прехвърли на технологичното поле… както при повечето търговски спорове в един глобализиран свят, губещите са много. И в този случай целият свят ще бъде засегнат по един или друг начин негативно, включително потребителите в Европа“, каза тя.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg