EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Търговската война САЩ-Китай се отлага

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговската война САЩ-Китай се отлага

mail11:14 | 21.05.2018прегледи 1946 коментарикоментари 0


Търговската война между САЩ и Китай засега се отлага, след като двете най-големи световни икономики са се договорили да се откажат от взаимните заплахи за налагане на мита, докато работят върху по-широко търговско споразумение, съобщи американският финансов министър Стивън Мнучин, цитиран от Ройтерс. 

Договорена е обща рамка, която да позволи отстраняването на търговски дисбаланси между тях, които биха се появили в бъдеще. 

Китай ще увеличи значително покупките на американски стоки, съобщи Белият дом. 

В съвместното изявление, разпространено от американската администрация след преговорите, обаче не се посочва доларова стойност на планираните допълнителни покупки, отбелязва Блумбърг. 

Не се споменава и коментарът на икономическия съветник на Белия дом Лари Къдлоу, според когото Пекин се е съгласил да намали излишъка си по търговията със САЩ с до 200 млрд. долара. 

Пекин се е съгласил на значително увеличение на износа на американски селскостопански и енергийни стоки, посочи Белият дом, допълвайки, че САЩ ще изпратят екип в Китай за разработване на детайлите. 

Делегациите са обсъдили също разширяване на търговията с промишлени стоки, а всяка страна се е съгласила да засили сътрудничеството по интелектуалната собственост. Китай ще придвижи напред съответни поправки в законодателството и регулациите си, включително в патентния закон, допълни Белият дом. 

В изявлението не се споменават допълнителни американски искания като спиране на субсидии и друга държавна подкрепа за плана "Произведено в Китай 2025", който е насочен към стратегически сектори - от роботика до автомобили, задвижвани от нови енергийни източници. Китай е поставил собствени искания, включително равнопоставено отношение към китайските инвестиции, и е предупредил, че американските компании могат да бъдат изключени от мерките за отваряне на китайската икономика. 

Според Мнучин САЩ искат да се постигне рязко увеличение (между 35 и 50 процента) на американския селскостопански износ за Китай и удвояване на енергийните покупки на Пекин през следващите 3 до 5 г. Целта на Вашингтон е рязко да бъде съкратен 335-милиардния годишен търговски дефицит на САЩ в обмена на стоки и услуги с Китай. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg