EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Търговска световна война

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговска световна война

mail17:33 | 05.04.2018прегледи 4222 коментарикоментари 0


Евентуална търговска война в световен мащаб ще бъде много по-лоша от това, което мнозина си въобразяват, като голяма част от Европа, Великобритания и Канада могат да изпаднат в рецесия, а в Австралия могат да бъдат загубени 285 хиляди работни места в резултат на икономическия шок, който вероятно ще продължи по-дълго от последната световна финансова криза през 2008-а и 2009-а година.

Това прогнозира Кей Пи Ем Джи, която е една от най-големите четири одиторски фирми в света и е водеща компания в областта на професионалните услуги, съобщава австралийското финансово издание www.Afr.com, цитирано от БНР.

Дори скромни ответни мерки срещу администрацията на американския президент Доналд Тръмп от засегнатите страни като Китай ще причинят свиване на световната и в частност на австралийската икономика, тъй като ще има ограничаване на търговските потоци и на глобалното търсене, според икономическото моделиране на търговията, направено от KPMG.

По-драматичен кръг от ответни контрамерки пък биха повишили тарифите върху вноса на стоки със средно 10 процентни пункта, предизвиквайки спад на БВП на Австралия с 1% и унищожаване на повече от половината от растежа на трудовата заетост през последните 12 месеца, прогнозира фирмата.

"При евентуално търговска война, на световната икономика вероятно ще отнеме дори повече време, за да се възстанови, отколкото след последната глобална рецесия предвид повишените нива на протекционизъм в сравнение с тези от преди десетина години", отбеляза главният икономисти на KPMG Australia Брендън Рин.

Констатациите идват, след като Китай разясни как ще отвърне на хода на американския президент Доналд Тръмп за налагане на мита върху вноса на стомана и алуминий, както и налагането на тарифи на още редица китайски стоки главно от технологичния сектор в размер на поне 50 млрд. долара годишно. В понеделник Пекин удари Вашингтон, налагайки мита в размер до 25% за 128 американски продукта като свинско месо, вино и други селскостопански продукти, внасяни в Китай от щати, които се управляват от съмишленици на Тръмп. Министерството на финансите на Китай отбеляза, че ходът е "легитимно действие, прието съгласно правилата на Световната търговска организация за защита на интересите на китайския народ".

Според разработения от Кей Пи Ем Джи икономически модел, увеличаване на митническите тарифи върху промишлените стоки със средно 5% от всички държави ще изтрие 1,3% от глобалния икономически растеж, който според последните прогнози на МВФ ще бъде близо 4% през 2018-а година.

При подобен сценарий на световна търговска война Великобритания, Канада и ЕС рискуват да изпаднат в рецесия, докато растежът на БВП на  Австралия ще се намали до едва 0,8 на сто, прогнозира KPMG.

Ако отделните страни отвърнат на САЩ с още по-агресивни контрамерки, повишавайки средно вносните мита с 10 на сто, световната икономика ще бъде изправена пред "тежка рецесия", подобна на икономическия и финансов колапс през 2009-а година, като KPMG очаква в този случай глобалният брутен вътрешен продукт да се сви с 3,3 на сто.

Брендън Рин предупреди, че светът се намира в началото на нова "търговска игра", която ще тества готовността на водещите световни икономики да се съпротивляват на провеждането на протекционистки политики, опитвайки се да попречат на техните търговски партньор.

Разработеният от KPMG също така показва, че докато всички страни губят сериозно при сценария за предприемане на контрамерки, очакваните загуби на САЩ могат да се окажат значително по-малки, отколкото при останалите държави.

"Очакват се непропорционални нива на щети за Канада и за 27-те страни-членки на ЕС, като техните икономики вероятно ще бъдат засегнати неблагоприятно съответно 8,5 и 7,5 пъти по-силно, отколкото икономиката на САЩ. За Великобритания това съотношението е 5,3 пъти", отбеляза Кей Пи Ем Джи и допълва: "Това показва, че тези страни просто не могат да си позволят да влязат в каквато и да било търговска война със САЩ".

Констатациите се базират на т.нар. "Генерален равновесен модел на световното стопанство", при който данни за 57 отрасъла бяха агрегирани в секторите на производството и услугите, а 141 държави по цял свят бяха сведени до 10 страни или региони, които са основни търговски партньори на САЩ.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg