EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търговията с бели сертификати в енергетиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговията с бели сертификати в енергетиката

mail11:30 | 30.04.2015прегледи 4211 коментарикоментари 0


Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) стартира информационна кампания за популяризиране въвеждането на нов финансов инструмент за насърчаване на енергийната ефективност – бели сертификати за енергийни спестявания в България. Същността на финансовия механизъм е, че той дава възможност за търговия с енергийни спестявания, чрез което да се насърчи и постигне трайно свиване на енергийното потребление и дългосрочно подобрение на цялостното състояние на енергийната ефективност в България. Тази търговия с енергийни спестявания на пазарен принцип ще доведе до преструктуриране на сектора, ще стимулира извършването на по-голям брой и по-качествени мерки за енергийна ефективност, което ще повиши дългосрочно конкурентоспособността на българската икономика. По този начин се очаква да бъде подобрено и състоянието на енергийния сектор у нас.
Информационната кампания за популяризиране въвеждането на търговия с бели сертификати за енергийни спестявания планира провеждането на информационни семинари в 6 района на планиране в България със следния график: 12 май - гр. Плевен, 15 май - гр. Пловдив, 19 май - гр. Русе, 21 май - гр. Варна, 22 май - гр. Бургас, 26 май - гр. София.
Какво са сертификатите?
По данни, предоставени от Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници (ФЕЕВИ), през изминалата година е регистриран относителен спад в пазара за проекти за енергийна ефективност. Според експерти основната причина за това е недостигът на финансов ресурс, предизвикан от изоставащите доходи на част от българските домакинства, намалените печалби в някои икономически сектори, а също и възникналите проблеми с една от българските банки, където бе блокирано значително количество финансови средства на общини и корпоративни клиенти.
Във връзка с това проведено предварително проучване, оценка и направените прогнози за състоянието на пазара на енергийна ефективност в България, експерти от АУЕР (Агенция със статут на изпълнителна агенция към министъра на енергетиката) достигат до извод, че въвеждането на механизма за „Търговия с бели сертификати – ТБС“ е най-подходящият инструмент за постигане на поставените цели за енергийна ефективност у нас. Така наречените Бели сертификати ще представляват ценни книжа, които ще могат да бъдат търгувани на Българската фондова борса.
При въвеждането на бели сертификати в България е избран хибридният модел, който ще позволи максималното използване на действащото законодателство, ще разчита на вече съществуващите административни структури и на действащата схема за задължения в страната. Предложеният хибриден модел не налага създаването на нови държавни органи, минимизирайки по този начин икономическата тежест върху бюджета, с цел по-ефективното осъществяване на проекта.
Кои са основните участници в схемата за търговия с бели сертификати. Това следва да бъдат:
Задължени лица: Според проекто-закона на ЗЕЕ това са търговците на енергия, които: търгуват с големи количества енергия, имат повече от 10 служители или обемът на дейността им надвишава 3,9 млн. лева.
Незадължени Лица: Незадължените лица са всички заинтересовани страни, включително и лицата, в чиито обекти са изпълнени мерки за енергийни спестявания, а също и лицата, които са ги изпълнили.
Търговията на тези сертификати ще се осъществява на Българската Финансова Борса (БФБ) чрез лицензиран инвестиционен посредник под надзора на регулаторните органи и отговорните институции: Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници (ФЕЕВИ) и Централен депозитар (ЦД).
Крайните потребители на енергия: Активните крайни потребители също ще бъдат облагодетелствани от тази схема, тъй като те ще са крайни бенефициенти от вече реализираните енергийни спестявания.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg