EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Търговия с емисии: Излишък от квоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Търговия с емисии: Излишък от квоти

mail07:15 | 17.05.2013прегледи 447 коментарикоментари 0


Според информацията, отчетена в регистъра на ЕС, през миналата година емисиите на парникови газове от инсталациите, включени в схемата за търговия с емисии на ЕС (СТЕ на ЕС) са намалели с 2 %. Това съобщава ЕК.
Европейският комисар за действия в областта на климата Кони Хедегор заяви: „Добрата новина е, че емисиите отново намаляха през 2012 г. Лошата новина е, че неравновесието между търсенето и предлагането допълнително се влоши, до голяма степен поради рекордното използване на международни кредити за намалени емисии. В началото на фаза 3 сме свидетели на излишък от почти два милиарда квоти. Тези факти подчертават нуждата Европейският парламент и Съветът да действат бързо за изтегляне назад във времето на търговията.“
Данни за емисиите за 2012 г.
СТЕ на ЕС обхваща над 12 000 електроцентрали и производствени инсталации в 27-те държави членки на ЕС, Норвегия и Лихтенщайн, а от 2012 г. — и емисиите от авиокомпаниите, извършващи полети между летища в тези държави и до близки райони. Проверените емисии на парникови газове от стационарни инсталации1 продължиха да спадат, достигайки през миналата година 1 867 млрд. тона CO2-еквивалент, около 2 % под нивото от 2011 г. за инсталации. Проверените емисии, докладвани от авиокомпаниите, възлизат на близо 84 млн. тона.
Висока степен на съответствие на инсталациите
Степента на съответствие на дружествата с правилата на СТЕ на ЕС отново беше висока. До крайния срок на 30 април 2013 г. по-малко от 1 % от участващите инсталации не са предали квотите за всичките си емисии през 2012 г. Тези инсталации обикновено са малки и заедно генерират по-малко от 1 % от емисиите, обхванати от СТЕ на ЕС.
Първа година на отговорност на операторите на въздухоплавателни средства по отношение на емисиите
Операторите на въздухоплавателни средства, които са отговорни за над 98 % от емисиите във въздухоплаването през 2012 г., обхванати от СТЕ на ЕС, досега успешно предприеха необходимите стъпки, за да спазят законодателството за СТЕ на ЕС. В съответствие с разпоредбите на решението за „спиране на часовника“2 за 2012 г. операторите на въздухоплавателни средства могат да ограничат своята отговорност само до полетите в Европа, като в такъв случай могат да предприемат допълнителни стъпки да върнат до 27 май безплатни квоти за полетите извън Европа.
Всички случаи на несъответствие ще бъдат разгледани от компетентните органи на отговорните държави членки в съответствие с установените процедури.
През 2012 г. излишъкът на квоти се удвои
В края на 2011 г., излишъкът от квоти беше около 950 млн. Комбинацията от използването на международни кредити, продаването на търг на квоти от фаза 2 и на квоти, останали от резерва за нови участници, продажбите на квоти от фаза 3 за генериране на средства за програмата NER300 и ранното продаване на търг на квоти от фаза 3 създаде кумулативен излишък от почти два милиарда квоти до края на 2012 г.
Контекст
Съгласно СТЕ на ЕС от операторите на инсталациите се изисква да подават в регистрите на държавите членки данни за проверените си емисии за всяка година. От 2 април данните за 2012 г. вече са публично достъпни в Регистъра на ЕС за трансакциите (РЕСТ). От 15 май РЕСТ показва също така данни за съответствието, включително информация дали инсталациите са спазили своите задължения да предадат количество квоти, съответстващо на проверените им емисии за предходната година.
Вторият период на търгуване по СТЕ на ЕС започна на 1 януари 2008 г. и продължи пет години, до 31 декември 2012 г. Този период съвпадна с периода, през който индустриализираните държави трябваше да постигнат целите си за емисиите съгласно Протокола от Киото. За третия период на търгуване, който започва на 1 януари 2013 г. и ще продължи до 2020 г., СТЕ на ЕС беше значително реформирана. Законодателството за преразглеждане на Директивата за търговия с емисии, прието на 23 април 2009 г. като част от пакета на ЕС за климата и енергетиката (IP/09/628), определя преразгледани правила за СТЕ на ЕС след 2012 г. до 2020 г., а и след това.

 

 

 

 

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg