EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тъмни облаци над "Дом Периньон"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тъмни облаци над "Дом Периньон"

mail18:39 | 15.08.2023прегледи 868 коментарикоментари 0


Името Дом Периньон от векове е неразривно свързано с едноименното шампанско, информира ДПА. Според някои версии на историята френският монах е произвел първото шампанско на 4 август 1693 година в абатство "Сен Пиер д‘Отвилер".

Кой обаче точно е измислил втория метод за ферментация в бутилка за производство на шампанско остава мистерия.

В наши дни "Дом Периньон" (Dom Perignon) е името на марка винтидж шампанско, произведено в съответствие със стриктни правила за произход и производство. Един търговец на вино описва бутилка "Дом Периньон" А 249, която струва 274 долара, по следния начин: "държаща перфектно и интензивно нотката си с едва доловим елегантен намек за скрита горчивина".

Въпреки че монахът не е бил първият, измислил шампанското, той е останал в историята с няколко иновации в лозарския сектор. По един или друг начин изглежда, че напитката е била изобретение на Бенедиктинския орден, чийто член е бил Дом Периньон и въпреки че не е възможно да се докаже това, през тази година се навършват 330 години от първата чаша. 

Отрасълът за производство на шампанско вероятно има други неща, за които да се тревожи. Въпреки че глобалните продажби на пенливата напитка са нараснали с 1,6 на сто през 2022 година, според Комитета на шампанските вина, производителите са били притиснати от все по-големите разходи за горива и сянката на инфлацията, която изяжда бюджетите на потребителите.

Продажбите в САЩ, най-големият пазар за шампанското, са намалели през 2022 година - спад, който не предвещава нищо добро за сектора. Комитетът на шампанските вина обяви, че очаква продажбите през 2023 година да са под миналогодишните.

"Трудните условия на отглеждане, по-малката наличност и повишените цени са накарали някои потребители да се насочат към пенливи вина от по-нисък клас като алтернатива". Това заяви Хенри Фар, асоцииран директор в консултантската компания "Бранд Файненс" (Brand Finance), която неотдавна класира "Дом Периньон" на пето място в класацията на най-скъпите марки вина и шампанско. На първо място се нарежда "Моет е Шандон" (Moet & Chandon), a на второ китайското вино "Чанюй" (Changyu).

Според някои любители на шампанското "Дом Периньон" е най-добрата марка, както твърди самата Мерилин Монро. Други обаче го класират зад "Моет е Шандон", чиито посланици са Роджър Федерер и Скарлет Йохансон. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158