EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Тъга и гняв предупреждават за икономически самоубийства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тъга и гняв предупреждават за икономически самоубийства

mail17:00 | 26.05.2010прегледи 1573 коментарикоментари 0


Тайванската компания за електроника Foxconn Technology, която е изправена пред вълна от самоубийства във фабриката в Южен Китай, поиска от служителите си писмено да заявят, че няма да се самоубиват, съобщават световни агенции.
Деветнадесетгодишен работник в завода, който доставя електроника за големи мултинационални компании, се хвърли вчера от сграда на компанията, това е десетото самоубийство на служители на тайванската компания в Китай от януари и девето в тази фабрика. Служителят е работил само 42 дни в завода, в който се трудят над 300 000 души. В бележка до баща си младежът посочва, че се е самоубил заради напрежението на работа и лични проблеми, уточнява ДПА.
Китайският в. "Садърн метрополис дейли" публикува снимка на мъж, държащ писмо, което по думите му всички служители на Foxconn трябва да подпишат. С това писмо всеки работник обещава да не се наранява или на не наранява друг, информира Франс прес.
В писмото се изисква от работниците да съобщават на началниците си за всяка трудност, която срещат. Също така работникът разрешава с въпросното писмо на компанията да го изпраща на лечение, ако психическото му или физическо състояние не е нормално.
Президентът и основател на компанията Тери Гоу пристигна днес в завода с частния си самолет заедно с няколко психиатри, които да се присъединят към екипа лекари на място и да се опитат да спрат вълната от самоубийства, съобщават световните агенции.
Той отвори вратите на завода за журналисти - безпрецедентна стъпка за тайванска компания, която по правило е много потайна.
Активисти на синдикатите казаха, че вълната от самоубийства подкрепя техните отдавнашни твърдения, че работниците се трудят при ужасни условия в завода. Те твърдят, че смените са дълги, че поточната линия се движи прекалено бързо, а мениджърите прилагат дисциплина от военен тип.
Още пред миналата година американското правителство се изправи пред подобен проблем, като това го принуди да засили финансирането на центрове за предотвратяване на самоубийства в цялата страна.

Наръчник за оцеляване

Същевременно то отвори онлайн наръчник за емоционално подпомагане, съобщи Reuters. Той е озаглавен "Оцеляване по време на трудни икономически времена" и се намира на адрес www.samhsa.gov/economy/. Изследвания на Администрацията по превенция на злоупотреба с медикаменти и ментално здраве (SAMHSA), показват, че настоящата обстановка предразполага към развиване на клинична депресия, тревожност, натрапчивости и рискови поведения като хазарт, преяждане и др.
Страницата е част от сайт за психично здраве и превенция на самоубийствата. Проектът съветва обикновените потребители и инвеститорите да следят внимателно за тревожни сигнали като стрес, депресия и смущения в храненето, които биха могли да са началото на психично заболяване. Страницата предлага както съвети за справяне със стреса, така и контакти с психотерапевти и други професионалисти, занимаващи се с психичното здраве.
Финансовата и икономическа криза, заради която Международната организация по труда прогнозира над 50 млн. нови безработни само тази година, вече взе човешки жертви. Това са основно банкери, които са изгубили много свои или на клиентите си пари. Но заради растящото ниво на безработицата навсякъде по света се увеличава броят на хората, които изпадат в депресия.
Помагайки на хората да запазят добро присъствие на духа, ние можем да помогнем за цялостното възстановяване на нацията, заяви Ерик Бродерик, главен директор на SAMHSA.
От голямо практическо значение е да дадем на нацията възможност да видят предупредителните знаци, с които се манифестират депресията, мислите за самоубийство и други ментални заболявания.
Сред тези „червени лампи" са продължаваща тъга, силна тревожност, липса на сън, непрестанна умора, пристъпи на раздразнителност и гняв, повишено поемане на алкохол, злоупотреба с наркотици и медикаменти.
Сайтът насочва хората към различни организации и горещи линии, наред с предлагането на практични съвети, като намиране на нова работа и рефинансиране на ипотечните заеми и др.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg