EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Туск в "Евксиноград": Готови сте за Шенген

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Туск в "Евксиноград": Готови сте за Шенген

mail13:46 | 09.10.2015прегледи 1116 коментарикоментари 0


България е готова да бъде част от Шенгенското пространство, каза днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата си с премиера Бойко Борисов в "Евксиноград" край Варна. По думите му страната ни засега се справя добре със ситуацията на границите си и е най-добрият пример за останалите държави - членки на ЕС. Ние разбираме колко много ресурси използвате, за да ги защитите, и за мен това е ясно доказателство, че сте готови да бъдете част от Шенгенското пространство, посочи Туск. Той допълни, че България показва своята ангажираност към европейската солидарност, но също така може да разчита и на подкрепа от ЕС, ако възникнат допълнителни трудности на границите й. Туск изрази личната си подкрепа към страната ни за приемането й в Шенген, но припомни, че за подобна стъпка трябва съгласието на всички страни - членки на ЕС. Работим усилено това да се случи, но същевременно България трябва да гарантира, че реформите в съдебната система и борбата срещу корупцията и организираната престъпност ще продължават усилено да се осъществяват, каза Туск.

    Необходимо е дебатът да се пренасочи от това как да се справим със симптомите към това как да се справим с основните причини за кризата, каза Туск. По думите му вече има общо виждане на държавните и правителствените ръководители на ЕС, че възстановяването на контрола по външните граници на съюза е основна задача. Това е безспорно условие за ефективна хуманитарна и ефикасна политика в областта на миграцията, каза Туск. Той уточни, че Европейският съвет ще заседава отново следващата седмица, за да се види какво е направено до момента и да се набележат насоки за работа, което ще включва и засилване на сътрудничеството с Турция. В този контекст Туск окачестви като положителен сигнал предложението за създаване на национално правителство на единството в Либия. "Аз насърчавам всички страни и партии да не пропускат този шанс, защото Либия разполага с прекалено малки възможности за постигане на траен мир", посочи политикът.

    На срещата с премиера днес е била обсъдена и енергийната сигурност на Европа. По думите на Туск тя остава приоритет за ЕС. Според него ключовите инфраструктурни проекти, които съюзът е договорил с България и други страни в региона, трябва бързо да да се изпълняват, за да се създаде устойчива мрежа срещу външни рискове. Трябва да продължат усилията за диверсифициране на енергийните доставки, за да се намали зависимостта от един доставчик, посочи Туск. Той допълни, че за тази цел трябва да се прилага решително енергийното законодателство и всички споразумения да съответстват на разпоредбите на ЕС.

        България е направила много като напредък за влизането си в Шенген, допълни премиерът Борисов. По думите му най-осезаемият начин да се види борбата с контрабандата е чрез приходите в бюджета, които през тази година са се увеличили с 2,3 милиарда лева. По темата за Шенген България доказа, че е много по-добра граница от половината държави в Европа, посочи Борисов. Той допълни, че за него темата вече дори е обидна, при положение че сме доказали на практика как се справяме. "Когато пожелаят - да ни включат, аз очаквам те самите да разберат колко са несправедливи към българите", каза Борисов.

         В сферата на енергийната сигурност страната ни разчита на помощта на ЕК за финансиране на интерколекторите, но също ще държим, когато се разглеждат Северен поток и Южен поток подходът да бъде еднакъв за всички държави, допълни премиерът. Той уточни, че България държи за общата енергийна сигурност в Европа и спазването на всички правила, които комисията е посочила.

       Премиерът каза още, че не се планира изграждане на нови бежански центрове в страната, тъй като на този етап няма нужда от подобна стъпка. Той уточни, че България подкрепя идеята и държи да се направи свободна зона за сигурност на територията на Сирия, тъй като е добре хората да бъдат близко до родните си места. Страната ни харчи много пари за опазване на границите си, каза Борисов и отправи благодарност към хората от полицията, армията, жандармерията, които при много трудни условия работят в полята и горите, за да осигуряват сигурността на Шенген.

БТА, снимка: Профил на Б.Борисов във Фейсбук


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg