EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция търси инвеститори за втора АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция търси инвеститори за втора АЕЦ

mail20:06 | 16.05.2010прегледи 673 коментарикоментари 0


Турция работи по изграждането на атомна електроцентрала в окръг Синоп в северната част на страната и очаква предложения за изграждането и финансирането й, заяви днес турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, цитиран от Анадолската агенция.
"Работни групи ще се опитат да разработят споразумението за Синоп в скоро време," каза министърът.
През март Турция и Южна Корея подписаха протокол за сътрудничество за строежа на АЕЦ в Синоп.
Йълдъз посочи, че Турция може да подпише споразумение с Южна Корея, ако предлаганите от нея условия се окажат най-добри.
Той добави обаче, че страната му е отворена и за други предложения за строежа и финансирането на АЕЦ и ако постъпят нови оферти, ще бъдат оценени.
На 12 май 2010 г. (сряда) Турция и Русия подписаха споразумение за строежа на АЕЦ в Аккую, на турското средиземноморско крайбрежие.
Пред журналисти президентът на "Росатом" Сергей Кириенко посочи, че споразумението предвижда не само оборудване на електроцентралата, но и създаване на проектна компания. Той каза, че централата ще се строи от фирмата "Атомстройекспрот" и строителството може да възлезе на около 20 милиарда долара.
"Споразумението предвижда рамкови условия, а след въвеждането в експлоатация на АЕЦ ние ще сключим договор с турската компания за доставка на електроенергия", посочи Кириенко.
По думите му Русия възнамерява да привлече съинвеститори. В началото компанията ще бъде 100 процента руска, а в перспектива можем да привлечем в 49 процента инвеститори - и турски, и от други страни. Според Кириенко вече се водят преговори за привличане на чуждестранни съинвеститори, но той отказа да уточни с кого се водят такива преговори.
Плановете на Турция са да изгради три ядрени електроцентрали с общ капацитет от 4 500 MW, които да бъдат пуснати в експлоатация между 2012 и 2015 г.
Голямата икономика на страната е обвързана с високо потребление на енергия. Поради ограничеността на наличието на местни енергийни ресурси, страната е зависима от вноса от Русия и Иран.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg