EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция спира образованите сирийци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция спира образованите сирийци

mail09:50 | 21.06.2016прегледи 885 коментарикоментари 0


Десетки граждани на Сирия, бягащи от конфликта в родината им, не могат да продължат пътуването си към Германия, въпреки че имат необходимите документи, за да направят това, пише баварският вестник Die Sueddeutsche Zeitung. Последният полет за бежанци, излетял от Истанбул към Германия, е бил изпълнен миналия четвъртък. По данни на вътрешното министерство в Берлин от сключването на споразумението между Анкара и Брюксел през март до този момент е позволено отпътуването на 292 сирийци за Германия. При това се наблюдава тенденция за задържането в страната на образованите от тях. Причините за действията на властите в Анкара не са назовани, коментират от ведомството в Берлин. Изданието припомня, че още през миналия месец ВКБООН предупреди Турция да не възпрепятства пътуванията на образованите сирийци към вътрешността на Европа.

За първото тримесечие на тази година 287 100 души са подали молби за убежище в ЕС и това е спад с 33 на сто спрямо данните за последните три месеца на миналата година, сочат данни на Евростат, представени от ЕК.
Една трета от потърсилите убежище са били сирийци, а останалите са били основно граждани на Ирак и Афганистан. Търсещите убежище подават молби най-често в Германия (61 на сто от молбите), на второ място са Италия (8 на сто), Франция (6 на сто), Австрия (5 на сто) и Великобритания (4 на сто). Разпределен по държави, спадът в броя на моблите е най-видим в Швеция (-91 на сто), Финландия (-85 на сто), Дания (-74 на сто), Холандия (-72 на сто), Белгия (-70 на сто), Люксембург (-59 на сто) и Австрия (-55 на сто).
За България се отчита спад от 47 процента в броя на молбите за първото тримесечие на тази година спрямо последните три месеца на миналата година. От януари до март у нас молби са внесли 4050 мигранти. От тях половината (2015) са иракчани, втори по численост са афганистанците (1355), а трети - сирийците (440).
Малко над един милион молби за убежище в ЕС очакват решение. Близо половината от тях са подадени в Германия.

 

 

 


Тагове: Турция, сирийци
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg