EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция се отказа от проекта Русе-Свиленград

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция се отказа от проекта Русе-Свиленград

mail12:43 | 24.09.2012прегледи 1001 коментарикоментари 1


България и Катар продължават двустранно преговорите по проектната компания за пътя Русе – Свиленград, съобщи днес регионалният министър Лиляна Павлова. Ето какви подробности даде още тя по този повод:"Така, както имахме ангажимент, с решение на Министерския съвет, екипите работят. Заедно довършваме меморандум, който предстои да бъде одобрен и подписан от двете правителства. Паралелно с този процес ние възложихме и имаме предварително инвестиционно проучване за това какви са нуждите. До края на месеца ще има резултати. На тази основа ще бъде създадена компанията, която да възлага последващите действия. Това, което се бяхме разбрали през месеците май и юни, е в ход и до края на септември се надявам да бъде реализирано под формата на документи. Единствената новост е, че вероятно оттук нататък работата ще продължи на двустранна основа - между Република България и Държавата Катар. Колегите от Република Турция на този етап се оттеглят. Отказът не е официален, а в рамките на работните срещи. По-нататък остава отворено тяхното участие и в проектната компания, да кандидатстват за концесия, но на този етап продължаваме само двете държави." уточни Павлова.
EconomyNews.bg припомня, че първата работна среща между представителите на България, Турция и държавата Катар се проведе на 24 май в МРРБ. Тя беше продължение на срещата на високо равнище между министър-председателите на България, Турция и държавата Катар за реализиране на съвместен проект за изграждане на скоростен път Русе – Свиленград на принципа на публично-частното партньорство.
През месец юни се създаде компания, която да започне подготовката, предпроектните проучвания, финансово-икономическия анализ за проектирането, изграждането и експлоатирането на бъдещия скоростен път Русе – Свиленград. На среща беше препотвърдена официалната позиция, съгласувана с правителствата на Катар и на Турция. Тогава министър Павлова заяви, че бъдещата проектна компания ще бъде създадена през месец октомври, след като бъде подписан меморандум за разбирателство между правителствата на България, Катар и Турция.
Месец по-късно бяха определени и българските представители в Надзора на компанията, която ще строи пътя Русе-Свиленград. Съветникът на министъра на регионалното развитие Вяра Минчева и членът на Управителния съвет на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" Пламен Дерменджиев ще участват в експертен надзорен комитет на България, Катар и Турция. Той трябва да разработи тристранен меморандум, статут и правила за работа на бъдеща проектна компания за подготовка на реализацията на пътя Русе-Свиленград.
Отсечката Русе – Свиленград е част от Европейски коридор № 9 между Русе-Велико Търново- Свиленград-Истанбул, през който преминават над 7000 МПС-та на денонощие, половината от които ТИР-ове. Целта с новия проект е да бъде изграден пряк път между Капитан Андреево и Дунав мост, като скоростна отсечка с разрешена скорост до 120 км /ч. Построяването на новия път през Русе-Бяла-Велико Търново -Свиленград ще струва около 1 млрд. лв., като изграждането ще стане чрез публично-частно партньорство, заяви министър Павлова през май. Гарантираната печалба ще бъде над 2,5 млрд. лв. със срок на концесията до 35 години.

 


 
Коментари
 
Транспортьор - 25-09-2012 г. 09:16:25

Защо да не се откаже, когато други ще построят магистралата и турските тирове ще я ползват на готово.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg