EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Турция свали руски боен самолет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция свали руски боен самолет

mail19:05 | 24.11.2015прегледи 1625 коментарикоментари 0


обновена/Турската авиация свали руски военен самолет, нарушил въздушното пространство на границата със Сирия, съобщиха информационните канали NTV и CNN-Türk, цитирайки турски военни източници. Москва потвърди, че Су-24 на руската армия е свален от Турция, но отрича да е било нарушено въздушното пространство на страната. Двамата пилоти са успели да катапултират. По непотвърдена информация единият пилот е мъртъв. Самолетът е летят на 6 хил. метра височина, когато е бил ударен.

Турция реши да сезира НАТО, на която е член, и ООН, по нареждане на премиера Ахмед Давутоглу. Инцидентите между Турция и Русия зачестиха от началото на руската военна интервенция в Сирия. На 3 октомври руски самолет отново наруши турското въздушно пространство, оправдавайки се с лошите метеорологични условия. На 16 октомври турската армия свали дрон, руско производство, също навлязъл в турско небе. Напрежението се нагнети още повече през последните дни след серия руски бомбардировки, които според Анкара целят села с турско малцинство в Сирия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция е атакувала единият от двата руски самолета, нахлули във въздушното й пространство, „както е по правилата“ и добави, че Анкара не е враждебна спрямо своите съседи.
„Въпреки всички предупреждения боен самолет с неизвестна идентичност е бил свален, както е по правилата. За нещастие самолетът е продължил със своето нарушение, въпреки, че е бил предупреден десет пъти. Нашите F-16 са свалили самолета в резултат на нарушение“, заяви Ердоган.
„Всички трябва да уважават правото на Турция да защитава собствените си граници. Турция искрено подкрепя опозиционни сили в Сирия. Но никой не трябва да се съмнява, че Турция е положила всички усилия да предотврати днешния инцидент“, добави Ердоган.
Редица западни лидери призоваха и Москва и Анкара към сдържаност.
Американският президент Барак Обама и президентът на Франция Франсоа Оланд призоваха Русия и Турция да избегнат ескалация на напрежението.Турция, като всяка страна, има правото да защитава въздушното си пространство. Сега е много важно руснаците и турците да разговарят помежду си, да разберат какво точно се е случило и да предприемат мерки с цел избягване на ескалация на напрежението“, заяви Барак Обама.
Оланд изрази съгласие като заяви: „Ние трябва да предотвратим ескалацията на напрежението. Това би било разрушително“.
Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер призова Москва и Анкара да покажат „предпазливост и здрав разум.
„Това може да означава, че ние не само правим крачка назад , но и че искрицата надежда, която едва постигнахме, е унищожена. Надявам се, че предпазливостта и здравия разум ще надделеят и в двете столици, така, че да можем да продължим по пътя, започнал при преговорите във Виена“, заяви Щайнмайер.
Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън призова за пряк диалог между Турция и Русия
По думите на говорител на британското правителство , турският премиер Ахмед Давутоглу се е обадил по телефона на Камерън, за да му обясни какво се с случило при инцидента със сваления руски самолет Су-24. Разговорът е продължил около 10 минути.
„Премиерът Камерън силно е призовал турския си колега да се увели, че има директна комуникация между Турция и Русия“, заяви източникът.
Британският дипломат Матю Райкрофт оповести, че Турция е изпратила писмо в Съвета за сигурност на ООН във връзка с инцидента със сваления руски самолет, като също изрази безпокойство относно случая. получено от Анкара, се съобщава „за самия факт, но не се призовава за конкретни действия“. Райкрофт заяви, че към момента нито един от членовете на Съвета за сигурност не е отправил молба за свикване на среща във връзка с инцидента.
„Ние сме крайно обезпокоени от инцидента със сваления руски изтребител. Важно е да извлечем уроците относно необходимостта да се стремим към намаляване на напрежението“, заяви дипломатът, като добави, че Лондон подкрепя „правото на Турция да защитава своето въздушно пространство“.
Същевременно Кремъл подчерта, че Москва не заплашва Турция с военни последствия поради нападението срещу самолета Су-24,
„Разбира се, аз не бих казал и президентът не е говорил за каквито и да е военни последствия, трябва да се изхожда от това. Президентът не допуска такива изявления, но заедно с това, безусловно, той отбеляза неизбежността на последствията на такива недружелюбни действия от турска страна“, заяви прессекретарят на руското президентство Дмитрий Песков.

/Източник: BFM TV,агенция Фокус

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg