EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция разчита на украински + ирански туристи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция разчита на украински + ирански туристи

mail11:33 | 04.04.2016прегледи 1007 коментарикоментари 0


През февруари броят на туристите в Турция е намалял с 10% спрямо същия месец миналата година, предаде Асошиейтед прес. Според данни на турското министерство на туризма 1,24 милиона чужденци са посетили Турция миналия месец, докато през февруари 2015 г. броят на чуждестранните посетители в страната е бил 1,38 милиона. Намаляването на броя на туристите в страната е факт, след като в Турция бяха извършения серия от атентати, включително два в Истанбул, както и драстичния спад на руски туристи.

 Случващото се накара Турция да търси нови възможности за своя туризъм. Тя има за цел да привлече тази година 1 милион туристи от Украйна, предаде Анадолската агенция.  Броят на туристите от Украйна, посещаващи Турция, се увеличава въпреки някои икономически проблеми. Турция е приела 700 хиляди туристи от Украйна през 2015 г. Целта ни е да привлечем 1 милион туристи от източната европейска страна тази година, заяви турският министър на туризма Махир Юнал. Той участва в 22-ия Международен панаир за туризъм и пътуване, провеждащ се в Киев. Юнал отбеляза, че през последните години Турция и Украйна са станали по-близки. Той добави, че турският национален авиопревозвач Търкиш еърлайнс в момента извършва полети до седем дестинации в Украйна.

Турция отчита увеличение на посещенията на ирански туристи, особено в района на окръг Ван, Източен Анадол, което вдъхва надежди за туризма в тази част на страната, съобщи БТА, позовавайки се на местни източници. Хиляди туристи от Иран пристигнаха там за празненствата на 21 март, когато кюрди и иранци честват Нова година. Норуз, или както кюрдите го наричат Невруз, се отбелязва в Иран като официален празник. Възползвайки се от 13-дневната ваканция, много ирански туристи тази година се насочиха към Ван, предизвиквайки силно оживление в позамрялата местна търговия. Само за седмица над 27 хиляди ирански туристи са посетили Ван, а хотелите са работели на пълен капацитет, споделят туроператори. Представител на местна туристическа фирма посочи, че част от иранците пристигат с чартърни полети до летище Ван. Някои остават в района, а други се отправят към други окръзи на Турция - Анталия, Измир или Истанбул. "Ван ни харесва много, харесваме гостоприемството на местните хора, обслужването. Идваме тук за шопинг и развлечение", споделят ирански туристи. Представител на търговски център във Ван казва, че благодарение на иранските туристи тази година значително са се увеличили продажбите на всякакви стоки, като се започне от конфекция и се стигне до традиционните турски сладкиши и подправки. "Местните търговци си поеха дъх, в касите влязоха пари в брой. Желанието на иранците е да се чувстват сигурни в нашата страна, да има мир," посочи той.  Председателят на търговско-промишлената палата във Ван Мурат Беяз казва, че има програми за целогодишен туризъм на ирански туристи. По думите му иранците проявяват интерес към ски туризъм и туроператорите си поставят целта да ги привлекат към зимните центрове. Едно иранско семейство харчи средно по 2500 турски лири (780 евро) на посещение в Турция, изчислява Беяз. Според него иранските граждани са се превърнали в последно време в основен туристически контингент на Турция.
"В Анталия, Измир, Истанбул сега виждате главно ирански туристи. Смятаме,че в предстоящите 2-3 години иранските туристи ще се превърнат в много сериозен потенциал за развитието на туризма не само в района на Ван, но и в цяла Турция", допълни той.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg