EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция против САЩ да сондира за 300 млрд. куб. м. газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция против САЩ да сондира за 300 млрд. куб. м. газ

mail11:00 | 12.08.2010прегледи 854 коментарикоментари 0


Американската компания "Нобъл енерджи" е открила голямо газово находище на границата между Кипър и Израел, съобщават кипърски гръцки вестници.
Запасите от синьо гориво се изчисляват на 300 млрд. куб. м.,  пише в. "Филелефтерос". Природният газ е бил открит в района на парцел 12.
"Нобъл енерджи" бе оторизирана миналата година от кипърските власти да започне сондажи за нефт и газ южно от бреговете на остров Кипър.
След огласяването на тази информация Анкара заяви, че няма да разреши на американската компания да извършва сондажи с мотива, че Турция има фундаментални права и интереси там и ще защити правата си. Впоследствие тя изпрати в района изследователски кораби. 
Цитиран от вестниците в Никозия, кипърският министър на отбраната  вчера заявил, че турският изследователски кораб "Пир Рейс" е нарушил суверенните права на Кипър при неотдавнашното му излизане край бреговете на средиземноморския остров. Той казал, че корабът е навлязъл в изключителната икономическа зона на Кипър и е стигнал на 15 морски мили от полуостров Акамас, най-далечната западна точка на Кипър.
Според министъра въпросният кораб вече се намирал на пристанището в Измир, но имало планове да излезе на вода отново от 13 до 20 август и да се заеме с изследвания западно от остров Кипър. Той казал още, че неговото ведомство следи движението на турския кароб и ще уведоми  външното министерство на Кипър, което да предприеме всички необходими действия.      
В. "Политис" пише, че американският гигант "Ексон мобил" е бил отстранен от търга за сключване на 20-годишен договор за доставка на газ за Кипър и че синьото гориво оставало в "британски ръце", тъй като борбата за спечелване на търга ще се води между "Шел", "Мобил Ист", "Бритиш газ трейдинг" и "Бритиш петролеум газ маркетинг".            
          


        


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg