EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Турция пред споразумение с Корея за АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция пред споразумение с Корея за АЕЦ

mail16:00 | 14.10.2010прегледи 1282 коментарикоментари 0


Турция и Република Корея планират да подпишат междуправителствено споразумение за строителство на атомна електроцентрала, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на турската агенция ИХА.
Това бе съобщено днес от турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз след среща с корейския министър на иновационната икономика Чхуе Кьон-хуан.
Планирано е електроцентралата да бъде построена в черноморския град Синоп в Северна Турция. Това ще бъде вторият подобен проект след турско-руската АЕЦ в средиземноморския град Мерсин.
Йълдъз съобщи, че има още 4-5 теми, по които предстои да бъде постигнато споразумение между Турция и Южна Корея. Той изрази надежда, че всички въпроси ще бъдат разрешени до срещата на върха на Г-20 през ноември в Сеул и съобщи, че е договорил с корейския си колега междуправителственото споразумение да бъде
подписано на срещата в Сеул, на която ще присъства и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган.
След срещата Чхуе Кьон-хуан отбеляза, че все още не са договорени въпросите за стойността на проекта и цената на електроенергията.
Засега няма точна информация за планираната мощност на електростанцията. Известно е, че подготвителните работи може да отнемат 1,5 до 2 години, а Турция е набелязала като краен срок за пускане на централата в експлоатация 2023 г. По-рано се
появиха и съобщения, че този проект може да бъде реализиран с 25 процента държавно участие на турската страна.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg