EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Турция и Италия - последни купувачи на ирански петрол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция и Италия - последни купувачи на ирански петрол

mail12:33 | 18.10.2018прегледи 541 коментарикоментари 0


Турция и Италия са последните купувачи на ирански петрол освен Китай, Индия и Близкия изток, според данни за петролните танкери и източник от сектора. Това е последният сигнал, че доставките понасят силен удар от американските санкции, които предстои да влязат в сила на 4 ноември, предаде Ройтерс. 

Иран е изнасял 1,33 млн. барела дневно от началото на октомври досега за Индия, Китай, Турция и Близкия изток, по данни на Рифайнитив Ейкън (Refinitiv Eikon). Няма данни за танкери с ирански петрол, насочили се към Европа. 

Източник от бранша, който също следи износа, оценява доставките на 1,5 барела дневно, включително съдове, непоказани от сателитната Автоматична идентификационна система (AIS), от които танкер с 1 млн. барела се е отправил за Италия. 

Това е под количествата от поне 2,5 млн. барела дневно, отчитани през април, преди президентът Доналд Тръмп да изтегли през май САЩ от споразумението за иранската ядрена програма и да възстанови санкциите срещу Техеран. Данните сочат също продължаващ спад спрямо нивото от 1,6 млн. барела дневно през септември. 

Очакваната загуба на петрола от Иран допринесе за растежа на петролните котировки, които на 3 октомври достигнаха максимум от края на 2014 г. с цена от 86,74 д. за барел. Оттогава суровият петрол леко поевтиня до 81 д. за барел макар според някои анализатори спадът в иранския износ да остава фактор. 

САЩ продължават да целят да свият продажбите на ирански петрол до нула и според Вашингтон връщането на санкциите няма да окаже негативен ефект върху пазара, тъй като той е добре снабден и балансиран. Това заяви днес пред медии Брайън Хук, специален пратеник на САЩ за Иран. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1970