EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция и Иран удвояват стокообмена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция и Иран удвояват стокообмена

mail13:40 | 21.01.2012прегледи 847 коментарикоментари 0


Турция и Иран обявиха намерението си да увеличат финансовия обмен помежду си и да удвоят двустранната търговия до 2015 г. - решение, което вероятно ще разтревожи западните сили, опитващи се да притиснат Техеран със санкции заради ядрената му програма, съобщава турската агенция Джихан. Вашингтон одобри наскоро нова серия със санкции, насочени към финансови институции, които работят с иранската централна банка. Санкциите имат за цел да спрат усилията на Иран, както твърдят западните правителства, да разработва ядрени оръжия.
"Иран е третият най-голям производител на петрол и вторият най-голям производител на природен газ в света. Целта е Турция да бъде превърната в мост за трансфера на тези ресурси," заяви турският министър на околната среда и градоустройството Ердоган Байрактар пред турско-ирански икономически съвет в Анкара.
Иранският министър на външните работи Али Акбар Салехи, който присъства на съвета в рамките на посещение в Турция, заяви, че годишният търговски обмен между двете държави ще нарасне на 30 милиарда долара до 2015 г. от 15 милиарда миналата година.
"Решихме да подобрим отношенията между страните. Правителствата ще работят по улесняването на процедурите," заяви Салехи. "Решихме, че иранският частен сектор трябва да инвестира в енергийни проекти на турския пазар," добави той. Турция е силно зависима от вноса на петрол и газ от Иран и се противопостави на налагането на санкции от ООН на Техеран през 2010 г. Компанията Тюпраш, най- големият вносител на суров петрол в Турция, е голям купувач на ирански петрол, а турската банка Халкбанк (Народна банка), която е на 75 % държавна собственост, се е сдобила с репутация на петролния пазар през последните 18 месеца като институция, която търгува с Иран от името на терти страни.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg