EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция гледа към Африка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция гледа към Африка

mail15:00 | 16.12.2011прегледи 472 коментарикоментари 0


Истанбул е домакин днес на среща на високо равнище за турско-африканско партньорство, в която участват делегации от 52 африкански страни, съобщава AFP.
За първи път такава среща се проведе преди три години. Ние сме дълбоко убедени, че споделяме обща съдба с Африка и можем заедно да моделираме тази съдба с нашите африкански приятели, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу, откривайки конференцията в Истанбул. Давутоглу подчерта, че отношенията между Турция и африканския континент датират отдавна и се базират на взаимно уважение. Той призова африканските си колеги да се освободят от "евроцентричните дефиниции на света". Когато нашите връзки бяха отслабени по множество причини, включващи империализма, колониализма, конфликтите и вътрешните борби, ние самите се отслабихме и попаднахме в сянката на други нации и групи, каза Давутоглу на конференцията, на която присъстваха 32-ма министри на външните работи на африкански страни, девет други министри и 11 заместник-министри. Целта на конференцията е да оцени резултатите от Плана за действие за партньорство Турция-Африка, създаден сред първата среща на високо равнище през август 2008 г. Броят на турските посолства в Африка ще достигне 33
следващата година на фона на 12 в началото на 2009 г., а 11 дипломатически представителства на африкански страни, разположени южно от Сахара, ще бъдат открити през 2012 г. в Анкара, като общият брой на тези дипломатически представителства ще достигне 25, посочи Давутоглу. Стокообменът между Турция и Африка се очаква да достигне 17 милиарда долара през 2011 г. на фона на 14 милиарда долара през 2010 г., добави министърът.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg