EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Турция: $100 млрд. загуби от пуча

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция: $100 млрд. загуби от пуча

mail12:16 | 02.08.2016прегледи 771 коментарикоментари 0


Турската икономика е изгубила 300 млрд. турски лири (100 млрд. долара) заради опита за военен преврат в страната, каза министърът на търговията и митниците Бюлент Тюфенкчи пред журналисти, съобщава вестник Hurriyet. „Ако оценим всички тези военни самолети, хеликоптери, оръжия, бомби и сгради, то стойността и възлиза най-малко на 300 млрд. лири, по предварителни оценки“, каза министърът. По думите му, тази сума може и да се увеличи, заради загубите в туристическия сектор.

Спред министъра финансовите пазари са "дали много добър урок" след преврата. "Ако превратът беше в друга страна, тези пазари нямаше да отворят цяла седмица. В Турция в петък имаше опит за преврат, а в понеделник банките, борсите, пазарите за стоки, търговските центрове бяха отворени. Лихвите не скочиха прекомерно. Борсата отбеляза само умерен спад. Няма нужда от ревизиране на данните за растежа и стойностите за износа", каза Тюфенкчи.

Турция и икономиката й са по-силни в сравнение с времето преди опита за преврат, коментира премиерът Банали Йълдъръм.“Икономиката ни е силна като скала. Нямаше дори малък икономически шок. Но ситуацията разтревожи някои страни, включително и Standard &d Poor’s, която реши да намали рейтинга на Турция.”

Рейтинговите агенции  Moody’s и  Fitch ще навредят на репутацията си, ако също намалят рейтинга на Турция, предупреди водещият икономически съветник на президенда Ердоган Семил Ертем, който се аргументира с добрите макроикономически показатели на турската икономика.

Турската полиция обискира общежития на служители на една от най-големите химически компании в страната - Петким петрокимя холдинг, предаде ТАСС, като се позова на Анадолската агенция.
Службата за борба с тероризма и отделът за борба с организираната престъпност на полицията в Измир са започнали операцията рано тази сутрин в рамките на разследването за опита за военен преврат на 15 юли. По информация на полицията сред служителите на Петким може да има хора, свързани с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, която Анкара смята за организатор на пуча.
След опита за преврат генералният директор на Петким Саадеттин Коркут подаде оставка, след което бе задържан. Според Анадолската агенция и други високопоставени ръководители на холдинга, както и около 200 редови служители, са подали оставка или са били уволнени по подозрения за връзки с ФЕТО.
Контролният пакет акции на Петким принадлежи на две дъщерни предприятия на азербайджанската държавна петролна компания Сокар. Петким е на 16 място сред 500-те най-крупни компании в Турция.

 

 

 

 


Тагове: Турция, загуби
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101