EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турският парламент даде зелена светлина на първата АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турският парламент даде зелена светлина на първата АЕЦ

mail13:00 | 15.07.2010прегледи 506 коментарикоментари 0


Парламентът на Турция одобри строителството на първата в страната атомна електроцентрала, съобщи електронното издание К2Капитал.
Проектът, които ще бъде реализиран в рамките на междуправителствено руско - турско споразумение.
Турция и Русия подписаха споразумението за строежа и експлоатацията на атомна електроцентрала в района на Аккую, на турското средиземноморско крайбрежие, по време на посещение на руския президент Дмитрий Медведев в Турция през май.
Реализацията на проекта е възложена на руската компания Атомстройекспорт. Първата копка е предвидено да бъде направена през ноември тази година, а до 2017 г. трябва да започне експлоатацията на най-малко един енергоблок.
Според предварителното споразумение контролният пакет акции ще принадлежи на Русия.

Турция предоставя безвъзмездно терена за строителство на атомната централа.  След като влязат в експлоатация всички енергоблокове, което се прогнозира да стане ориентировъчно през 2020 година, руската страна ще може да продаде до 49 на сто от акциите.
Турция ще получава фиксирани обеми електроенергия в продължение на 15 години при цена 12,35 американски цента за киловат - по 70 на сто от първите два реактора и по 30 на сто от трети и четгвърти. Останалата електроенергия Русия планира да изнася.
Икономиката на Турция е обвързана с голямо потребление на енергия. Поради ограничеността на наличието на местни енергийни ресурси, страната е зависима от вноса от Русия и Иран.


 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049