EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турските сериали привличат туристи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турските сериали привличат туристи

mail16:36 | 13.08.2009прегледи 556 коментарикоментари 0


Със сладникавите си красавци, еманципирани героини и декори мечта, турските телевизионни сериали, излъчвани в арабския свят, предизвикаха безпрецедент захлас по Турция и натам  се втурнаха тълпи туристи, за да минат по стъпките на любимите си актьори.
Джем Полатоглу не може да повярва: за една година неговата туристическа агенция Баракуда Туризм, специализирана за арабския пазар, е удвоила клиентите си.
За него не може да има грешка - причината за това са телевизионните сериали. Като се започне с известната "Перла"/в арабските страни сериалът се разпространява под името "Нур"-бел.р./ и главния герой Мехмет със сини очи и очарователна усмивка, сериалите са в основата на този приток на туристи.
По-рано арабските туристи  разглеждаха джамиите на Истанбул и ходеха на минерални бани в Бурса, в сверозападната част на страната. Сега никой не иска да ходи там, на минералните извори, разказва той. Всички искат да разгледат къщите, в които
са снимани сериалите, да обядват или вечерят в ресторантите, които са гледали по телевизията.
Разпространението в арабския свят на сериала "Перла", който разказва за перипетиите на млада турска двойка, разкъсвана между традицията и модерния свят, започна през 2008 година по саудитския сателитен канал МВС и отвори път за много други турски продукции.
Според Полатоглу десетина истанбулски агенции от общо около стотина, които работят с арабския пазар, вече са включили в програмите си посещения на местата, където се снимат сериалите.
Най-запалените почитатели са готови да платят 60 турски лири /28 евро/, за да разгледат дома на Мехмет и Инджи /в арабския вариант Нур и Моханад- бел.р./.
Статистиката  дава представа до какво е довел този възторг: въпреки че заради кризата броят на чуждестранните туристи в Турция е намалял с 1 на сто за първите шест месеца на 2009 година, броят на арабските туристи рязко се е увеличил - като се почне   с 21 на сто на туристите от Обединените арабски емирства  и се стигне до 51 на сто на тези от Мароко.
Арабите вече са около 5 на сто от всички туристи, тоест около 500 хиляди души, за първото шестмесечие на 2009 година.
Красноречива е и обиколката с корабче с арабски туристи в Босфора. Пред османските дворци Долмабахче и Бейлербей пътниците проявяват учтив интерес. Но когато екскурзоводът обяви, че спират пред вилата, където е снимана "Перла", те се
хвърлят към фотоапаратите сред залп от възклицания.
Всички йорданци гледат Инджи и Мехмет. Когато хората научат, че идвам в Истанбул, те ми казват "Иди виж Инджи и Мехмет и им кажи да дойдат в Йордания", разказва йорданецът Башер ал Маджали.
Серията е една от причините, която ме накара да дойда в Турция. Моето семейство ме поощри да посетя тази страна, но това, което ме накара да го направя, са кадрите от филмите, които ми показаха Истанбул, добавя той.
За Айман Масламани, президент на пътническата компания Хейсем кадрите от Истанбул, разкриващи чара на града, привличат много повче туристи, отколкото сантименталните преживявания на героите.
По-рано арабите не познаваха много неща в Турция, те си представяха една изостанала страна, по-скоро мърлява и не много развита в сравнение с арабските държави, обяснява той. Когато  видяха сериите с кадрите от Босфора, те поискаха да дойдат и да видят. Беше истинска експлозия.
БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg