EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

"Турски поток" - последният мащабен проект

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Турски поток" - последният мащабен проект

mail17:40 | 18.12.2018прегледи 864 коментарикоментари 0


Решение на енергийните проблеми на Европа е невъзможно без руския газ, заяви генералният директор на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович пред журналисти в рамките на кръгла маса по въпросите на енергетиката в Нови Сад, предаде ТАСС. "Без Русия е невъзможно да се реши енергийното уравнение по въпроса за газа в Европа; Сърбия и други страни от района имат споразумения с руския "Газпром" до 2020 и 2022 г. съответно. През 2019 и 2020 г. Сърбия ще получава нужните обеми на коректни цени. Ключов момент е 2020 г., когато се прекратяват доставките на газ през Украйна. Всички имат съответните технически и други решения, така че никой да не остане без газ", заяви Баятович.

В отговор на въпрос за съответствието на проектите за газопроводи на изискванията на ЕС, Баятович изтъкна, че в Сърбия се работи "в съответствие със сръбския закон за енергетиката, който във всичко съответства на Третия енергиен пакет" на ЕС. "Франция, Германия, Австрия, които продължиха договора с Русия, Унгария и България искат "Турски поток" и обеми на газ от "Северен поток-2" за разлика от заявленията на брюкселската администрация, които се правят в по-голямата си част под натиска на Вашингтон, каза Баятович.

Според него "Турски поток" ще стане последният мащабен проект в тази сфера. "Заради геополитически причини вероятно няма повече да се строят такива големи инфраструктурни проекти, тъй като се смята, че те имат огромно геополитическо влияние. В тази връзка ще се увеличават доставките на газ във втечнен вид с кораби", отбеляза Баятович.

На 19 ноември бе завършено изграждането на морския участък от газопровода "Турски поток". На церемонията по този случай руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че е убеден, че останалата част от строителството - сухопътната част на газопровода - ще бъде завършена в срока, предвиден в пътната карта, и към края на 2019 година газът от Русия ще стигне до турските потребители, както и до страните от Европа.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров съобщи по-рано, че сега се разработват различни възможности за продължаване на газопровода на европейска територия, включително по маршрута България-Сърбия-Унгария с изход на газоразпределителния център в австрийския Баумгартен.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101