EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турска медийна група с глоба от $3 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турска медийна група с глоба от $3 млрд.

mail15:02 | 01.10.2009прегледи 625 коментарикоментари 0


Водеща бизнес групировка в Турция днес отново обвини данъчните власти, че са се подчинили на политическия натиск при налагането на глоба в размер на три милиарда долара заради неплатени данъци на най-голямата медийна група в страната, съобщи Reuters.
Рекордната глоба породи опасения, че свободата на словото в Турция, която се стреми към членство в ЕС,  е застрашена.
"Бизнес средите са доста обезпокоени от политизирането на данъчните власти", каза Мустафа Коч, шеф на най-голямата компания в Турция - Коч холдинг и член на бизнес асоциацията ТЮСИАД . Групата Доган твърди, че причината да й се налагат безпрецедентни данъчни глоби е критичното й отношение към правителството.
През февруари данъчните власти наложиха на групата медии глоба от около 500 милиона долара заради нередности при продажба на дялове от компанията на германското издателство Аксел Шпрингер.
Турското министерство на финансите отхвърли обвиненията, че групата Доган е подложена на специално проучване и че разследването е политизирано и ги определи като "сериозно смущаващи". Тези неоснователни публикации са разглеждани като усилия да засегнат разследването и да объркат общественото мнение, посочи ведомството.
Европейската комисия определи голямата глоба, наложена от турското правителство на медийната група Доган, като удар срещу свободата на словото, несъвместим с кандидатурата на Турция за членство в ЕС. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) нарече глобите "безпрецедентни".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg