EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Туркменистан започна строителство на ТАПИ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Туркменистан започна строителство на ТАПИ

mail06:45 | 14.12.2015прегледи 1168 коментарикоментари 0


Туркменистан е започнал строителството на участък от бъдещия газопровод Туркменистан-Афганистан–Пакистан-Индия (ТАПИ), както и третия етап от усвояването на най-голямото газово находище в страната „Халкиниш“, което ще бъде ресурсна база на проекта, предаде РИА Новости. Газопроводът ще е дълъг 1,735  км, спроекна мощност ность — 33 млрд куб. м. газ годишно, прознозна цена е $7,9 млрд.

На церемонията по откриване на проекта, която се състоя близо до туркменистанския град Мари, участваха президентът на страната Гурбангули Бердимухамедов, президентът на Афганистан Мохамад Ашраф Гани, министър-президентът на Пакистан Наваз Шариф и вицепрезидентът на Индия Мохамад Хамид Ансари.
В своята реч пред насъбралото се множество Бердимухамедов каза, че реализацията на проекта ще донесе не само изгода на износителите на газ, на транзитните страни и на потребителите, но и ще даде мощен импулс по укрепването на мира, стабилността, а също така и за развитието на международното сътрудничество в региона. ТАПИ трябва да бъде построен до декември 2019 г.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg