EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Туристическа и ски зона „Алеко” спират работа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Туристическа и ски зона „Алеко” спират работа

mail16:30 | 02.12.2011прегледи 360 коментарикоментари 0


Туристическа и ски зона „Алеко” в Природен парк „Витоша” спира работа и няма да функционира през зимен сезон 2011/2012. Това гласи съобщение на Съвета на директорите на "Витоша Ски". Обяснението е, че зоната не може да работи законово. Основната причина за това са проблемите, възникнали от приетия нов Закон за горите, както и липсата на перспективи за развитие на Туристическа и ски зона „Алеко”, се казва още в съобщението и се представят предпоставките довели до спирането на работата в зоната:
„1. Не могат да бъдат прочистени просеките, защото новият Закон за горите предвижда сервитут за тяхното стопанисване, който може да бъде учреден едва след влизане в сила на подробен устройствен план. Въпреки, че полагаме усилия вече три години, този план все още не е факт.
2. Неразрешим като проблем е наемането на ски-пистите. До момента не е организирана процедура за тяхното отдаване под наем, а и само писта „Витошко лале” има такъв статут. Останалите снежни полета не могат да бъдат отдавани под наем като писти. Не възможно е и да проведем категоризация съгласно Закона за туризма.
3. Вече три години процедираме Специализиран подробен устройствен план, но за съжаление екологичната оценка към него беше отменена от министъра на околната среда и водите, а процедурата върната в нейната изходна точка.”
За променената ситуация са уведомени както гражданите на София така и премиерът, министри и кметът на София.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg