EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Туризъм:България, Гърция, Хърватия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Туризъм:България, Гърция, Хърватия

mail07:00 | 13.01.2014прегледи 1918 коментарикоментари 0


През 2013 година България е посетена от над 7 млн. чуждестранни туристи, което с 5,6% повече в сравнение с 2012 г., съобщи икономическият министър Стойнев.
Прогнозата за приходите са за над 3 млрд. евро или ръст от 4,5% спрямо предходната
година. Министърът информира, че се водят преговори по три големи инвестиционни проекта в туризма на стойност над 650 млн.евро. Амбициите за тази година са да се повишили заетостта на легловата база с 3% спрямо предходната година, ръстът
на приходите от туризма да е с 2% спрямо 2013 г и броят на чуждестранните туристи да се увеличи с 4%, каза министърът.
Къде е България, сравенена с други две силни туристически дестинации на Балканите – Гърция и Хърватия?
От януари до септември 2013 година Хърватия е спечелила от туризъм 6,6 милиарда евро, съобщи Хърватската народна банка. Според официалната статистика през трите летни месеца приходът е бил с 200 милиона евро повече в сравнение с 2012 година. Оценката е, че общата печалба през 2013 г. ще бъде малко над седем милиарда евро. Рекордна печалба от туризма Хърватия реализира през 2008 г., когато приходът достигна почти седем милиарда евро и половина.
Туризмът в Гърция остава един от основните бюджетни приходи за страната и осигурява доходи за около 16% от населението, отчете ресорният министър Олга Кефалояни. По нейните думи изминалата година е поставила рекорд по приходите от туризъм - около 12 милиарда евро. Основната част от 17-те милиона чуждестранни гости на Гърция са германци, уточни тя.
България е класирана на осмо място в топ 10 на най-добрите места за посещение през 2014 г., подбрани от британското туристическо издателство със 130 годишна история Rough Guides.
Страната ни е привлякла вниманието с невероятните си плажове, минералната вода, ниските цени, културно-историческите обекти и приятелски настроените хора. Всичко това прави България "една интригуваща дестинация", смятат от издателството.
Британците посочват, че черноморските курорти привличат най-много посетители, но карането на ски, пешеходният туризъм и планинското колоездене стават все по-популярни.
Изброени са и осем неща в страната, които не са за изпускане. На първо място е храм-паметникът "Александър Невски", следван от Рилския манастир, Старият град в Пловдив, природен парк Витоша, Копривщица, плажните барове по Черноморието, киселото мляко и разнообразието от птици в резерватите.
България е сравнена с Хърватия, но се препоръчва като по-евтина и не пренаселена с туристи нейна алтернатива.

В класацията преди България се нареждат Етиопия, Мадагаскар, Бразилия, Турция, Грузия, Руанда и Япония, а на девето и десето място са съответно Македония и Филипините.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg