EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Туризъм: МС отпусна 56 млн.лв., бизнесът иска 100 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Туризъм: МС отпусна 56 млн.лв., бизнесът иска 100 млн.лв.

mail09:15 | 21.12.2020прегледи 426 коментарикоментари 0


„Отпускаме 56 милиона лева в сферата на туризма за предотвратяване на последиците от COVID 19“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Държавата ще предостави държавна помощ на туроператорите и туристически агенти в размер на 4% от сумата на декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г. Безвъзмездно предоставените средства ще се използват за приоритетно компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и от удържани от доставчици на услуги суми.

„С 51 милиона лева ще помогнем безвъзмездно на близо 1600 предприятия, които са в сферата на туроператорска и туристическата агентска дейност“, информира вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Разпоредбите в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение предвиждат средствата да се предоставят на туристическите оператори и туристическите агенти по ред, определен с наредба на министъра на туризма и при спазване на правилата за държавните помощи. В тази връзка проектът на наредба е изпратен на Европейската комисия, като следва да се има предвид, че помощта се отпуска и изплаща след нотификация от Комисията.

Министерският съвет прие и Постановление, с което се одобрява отпускането на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на туризма в размер на 4 993 723 лв. за 2020 г. За преодоляване на последиците във връзка с пандемията се предвижда две години след отмяната на извънредното положение Министерството на туризма да предоставя на туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до България с цел туризъм, държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в България, само за полети с капацитет не по-малко от 100 места.

Ако локдаунът остане до края на януари, очакваме правителството да реши и да отпусне 100 милиона лева за покриване на щетите в туризма до края на януари, защото както вчера правителството взе едно много добро решение да бъдат подпомогнати туроператорите с 56 милиона лева, сега е добре да се вземе решение и за хотелиерите и ресторантьорите.“ Това каза в интервю Румен Драганов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес във връзка със зимният туризъм и загубите на бранша от противоепидемичните мерки.

„Ние очакваме 100 милиона лева, защото само за Коледните и Новогодишните празници ние губим 36 милиона лева. А ние сме затворени от декември, а ще бъдем затворен и през януари най-вероятно.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg