EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Туризъм: Качество, а не нискобюджетна дестинация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Туризъм: Качество, а не нискобюджетна дестинация

mail16:05 | 24.08.2017прегледи 9258 коментарикоментари 0


Все повече големите туроператори, с които ние работим, като ТУИ, „Томас Кук“ и „Дер турстук“ смятам, че страната започва да предлага качество, а не е нискобюджетна дестинации, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. И допълни, че потвърждение за това са и приходите. Последните публикувани данни на БНБ от преди седмица показват, че общите приходи от международен туризъм за периода януари-юни 2017 г. в цялата страна възлизат на 2,4 млрд. лeва, което е почти с 13% повече спрямо периода януари-юни миналата година. А постъпленията само за юни са 898 млн. лева, като ръстът спрямо юни 2016 г. е 8,2%.  Туристите, които са посетили страната са почти 3.3 млн., което е нарастване от 8%. Почти двоен е ръста на приходите от чуждестранните туристи, което показва, че страната все повече се превръща в дестинация която предлага качество, коментира министър Ангелкова.

За това свидетелстват и намеренията за инвестиции в 5 –звездни хотели по българското Черноморие, които предстои да се реализират, заяви министърът. И поясни, че се очаква следващата година да отвори врати един от тях, а срез 2019 г. туристи ще приемат и още сва нови хотела от най-висока категория. Има планирани отривания и за 2020 г. Това показва устойчивото развитие както на туристическия сектора, така и че страната дава реализиране на инвестиции, посочи министърът. Тя обясни, че според всички проучвания, на световните туроператори, показват, че първо се резервират първо 5-звездните хотели, след това 4-звездните и накрая запълват местата за настаняване с 2-3 звезди.

За да подпомогнем всички основен приоритет в работата на правителство е намаляването на административната тежест, посочи министър Ангелкова. И в тази връзка Министерството на туризма ще премахне прекатегоризацията на местата за настаняване. Предстои това да стане с промените, които се подготвят в Закона за туризма. Така един цял режим ще отпадне, но това няма да спести проверките на място, заяви министър Ангелкова. За да може да се гарантира спазването на закона и качеството, се предвижда инспекции на хотелите да се правят на 3 или 5 години, обясни още тя.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg