EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тръмп ще въведе мита за $11 млрд. за ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тръмп ще въведе мита за $11 млрд. за ЕС

mail17:33 | 09.04.2019прегледи 1019 коментарикоментари 0


Търговската война между САЩ и ЕС отново набра сила, след като Вашингтон реши да въведе мита на стойност 11 млрд. долара върху редица европейски стоки - от самолетостроенето и мотоциклетите до сирената и виното, съобщи британският в. “Гардиън”. Причината за решението са европейските субсидии в подкрепа на компанията “Еърбъс”, чрез които според Тръмп се нанася вреда на американската икономика.

Малко след изтичането на новината ЕС съобщи, че подготвя реципрочни тарифи във връзка с американската държавна помощ за “Боинг”. Наказателните мерки са поредният епизод от 14-годишна вражда в рамките на Световната търговска организация (СТО), при която двете страни взаимно се обвиняват в незаконно субсидиране на основните си самолетостроители.

В комюнике “Еърбъс” обясни, че мерките на САЩ са абсолютно неоснователни, тъй като компанията се е подчинила на всички правила на СТО, свързани с нелегалните субсидии. СТО твърди, че “Еърбъс” е получила такова финансиране за моделите си А380 и А350. Напрежението идва в момент, когато ЕС опитва да договори със САЩ по-ниски мита за внасяните там коли и авточасти.

Във вторник президентът на Съединените щати Доналд Тръмп публикува поредното си Туитър послание, в което подчерта, че Европейският съюз "се възползва от" САЩ по отношение на търговията и потвърди плановете на Вашингтон, обявени от американският търговски представител за налагане на тарифи върху вноса на европейските стоки на стойност 11 млрд. долара.

"Световната търговска организация констатира, че субсидиите на Европейския съюз за "Еърбъс" са се отразили неблагоприятно на Съединените щати, които сега ще въведат митнически тарифи за продукти от ЕС на стойност от 11 млрд. долара! Европейският съюз се възползва от търговията си със САЩ от много години. Скоро това ще спре!", написа Тръмп в Туитър.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg