EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Тръмп признава Ерусалим за столица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тръмп признава Ерусалим за столица

mail19:20 | 06.12.2017прегледи 11408 коментарикоментари 0


Взех решение, че е дошло времето Ерусалим официално да бъде признат за столица на Израел, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом. Той подписа заповед, с която отлага с шест месеца преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, предаде Ройтерс. Всяко мирно споразумение с палестинците трябва да включва Ерусалим като израелска столица, заяви Тръмп. Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече решението му за Ерусалим "историческа повратна точка". Американският президент призова и другите страни да последват примера на САЩ и да преместят посолствата си в Ерусалим. САЩ признават, че конкретните граници на израелския суверенитет в Ерусалим са предмет на преговори за окончателния статут, заяви Тръмп, съобщи Ройтерс. САЩ са готови да подкрепят решение по формулата "две държави", ако и двете страни в израелско-палестинския конфликт го подкрепят, заяви Тръмп.Той каза заяви, че е наредил на Държавния департамент да започне да разработва план за преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим. Френският президент Еманюел Макрон изрази съжаление от решението на президента на САЩ за Ерусалим и призова на всяка цена да се избегне насилието, предаде Франс прес.
Статутът на Ерусалим може да бъде дефиниран само чрез преговори, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Решението на Тръмп за Ерусалим е безотговорно според Турция, съобщи Франс прес.

 

Реакциите преди това

Според пратеника на Палестинската автономия в САЩ Хусам Зомлот, ако правителството на Доналд Тръмп официално признае Йерусалим за столица на Израел, това ще повлияе негативно на мирния процес в Близкия изток. Според Зомлот това би дало сигнал на палестинците, че си губят времето в „празен“ мирен процес.

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че Анкара може да прекрати дипломатическите си отношения с Израел, ако САЩ официално признаят Ерусалим за столица на държавата – акт, който е „червена линия“ за мюсюлманите.„Измъчвам се от съобщенията, че САЩ се готвят да признаят Ерусалим за столица на Израел. Г-н Тръмп, Ерусалим е червената линия на мюсюлманите. Това е нарушение на международното право - да се вземе решение в подкрепа на Израел, докато раните на палестинското общество все още кървят", подчерта Ердоган в рамките на среща на управляващата в Анкара „Партия на справедливостта и развитието“. „... това може да доведе до скъсване на връзките на Турция с Израел. Предупреждавам САЩ да не предприемат подобна стъпка, която ще задълбочи проблемите на региона", допълни Ердоган.

Саудитска Арабия предупреди, че решението може да разпрати вълни в региона, като допълнително усложни палестино-израелския конфликт, възпрепятствайки продължаващия мирен процес и провокирайки остра емоционална реакция в мюсюлманите по света.

Кралят на Мароко Мохамед VI също отправи предупреждение към американския лидер да не мести американското посолство в Ерусалим. В отворено писмо до държавния глава на САЩ кралят на Мароко изразява своето лично дълбоко безпокойство относно и безпокойството сред арабските и мюсюлманските народи относно намерението на Тръмп да признае града за столица на Израел.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви във вторник, че статутът на Ерусалим трябва да бъде решен „чрез преговори", след като Вашингтон даде индикации, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще признае града като столица на Израел.  Президентът на Франция Еманюел Макрон проведе телефонен разговор със своя американски колега и изрази притеснения спрямо намерението му да признае Йерусалим за столица на Израел.„Президентът на Франция изрази загрижеността си относно възможността САЩ едностранно да определят Йерусалим за столица на Израел“, пише в официално заявление от Елисейския дворец. „Всяко подобно решение „трябва да бъде в рамките на преговорите между Израел и палестинците“, се добавя в документа.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg